hinojosaEl  Govern, a proposta del ministre de Finances, Jordi Cinca, ha aprovat el Projecte de Llei de Règim Fiscal de les Operacions de Reorganització Empresarial, de manera que l’actual normativa fiscal andorrana no suposi ni un obstacle ni un estímul per a la realització d’operacions de reestructuració que resulten necessàries des d’una perspectiva de negoci.

Tal com ha explicat en roda de premsa el ministre Cinca i el director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, el desenvolupament del sistema tributari andorrà, amb la introducció en els últims anys de l’impost sobre societats, l’impost sobre la renda dels no residents fiscals i l’impost sobre la renda de les persones físiques, ha suposat que les operacions de reorganització empresarial, fusions o escissions d’empreses,  molt importants en les dinàmiques de l’economia andorrana,  puguin generar un cost tributari significatiu en relació amb aquests impostos, frenant les possibilitats de negoci.

Davant el nou model fiscal ha calgut desenvolupar mecanismes normatius per tal de facilitar les operacions de reestructuració de grups i de patrimonis empresarials d’entitats i persones físiques i evitar també que aquestes normes generin un incentiu per a la realització de reestructuracions que no tindrien una justificació sòlida des de l’òptica econòmica o de negoci sinó que es realitzen en base a raons purament fiscals.

El projecte de Llei té la voluntat que les operacions de fusió o escissió d’empreses es duguin a terme amb un diferiment dels impostos de la tributació derivada de les operacions de reestructuració. D’aquesta manera les rendes de les empreses no deixaran de tributar sinó que se’n demorarà la tributació a transmissions posteriors fora del context de la reorganització.

El règim fiscal especial que preveu el projecte de Llei es refereix exclusivament per aquelles operacions basades en motius econòmics relatives a la racionalització o reestructuració de les activitats dins de les empreses. El text contempla una especial sensibilitat per les empreses i patrimonis familiars.

El Projecte de llei estipula que les empreses que efectuïn operacions de reorganització hauran d’informar a l’Administració Tributària. El text regularà tots els efectes sobre els diferents impostos que aquest text contempli. 

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada