S’aprova el projecte de Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners

El  Govern ha aprovat, a proposta del ministre de Finances, Jordi Cinca, el projecte de Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme. Jordi Cinca ha afirmat que amb aquesta reforma legislativa, Andorra reforça encara més el seu compromís en la prevenció i repressió del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme, mitjançant un procés d’adaptació constant de la legislació a l’evolució dels estàndards internacionals, d’acord amb els principis fonamentals que informen la política criminal del Principat.

El ministre Cinca ha explicat que aquest text amplia i especifica aspectes que es regulaven en el títol dos de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional i contra el finançament del terrorisme (LCPI) del desembre del 2000. El projecte de llei també incorpora novetats respecte a la legislació actual que responen a l’evolució de la normativa internacional, com ara la transposició de la quarta directiva de la Unió Europea en matèria de lluita contra el blanqueig i la incorporació de les recomanacions del Grup d’Acció Financera (GAFI) del 2012 que s’han d’anar implementant durant el procés previ a la 5a avaluació del Moneyval. Així, amb la creació d’aquest text es crea una legislació específica pel que fa a la cooperació internacional en matèria de blanqueig.

El projecte de Llei aprovat avui s’estructura com un eix vertebrador del sistema de prevenció de blanqueig i del finançament del terrorisme per tal que s’adeqüin els sistemes de detecció i es puguin aplicar les mesures de mitigació oportunes i proporcionades als riscos.

Entre altres aspectes contemplats en els 12 capítols del text cal destacar el que fa referència a les mesures aplicables en relació amb les persones políticament exposades (PEP’s) amb la novetat que també s’han d’aplicar mesures reforçades amb els PEP’s de caràcter nacional.
També cal posar de relleu la regulació que fa el text sobre la informació dels beneficiaris efectius d’entitats jurídiques andorranes, una qüestió fonamental que obligarà a les societats i altres persones jurídiques a obtenir i conservar informació adequada sobre aquests beneficiaris efectius.

Una altra de les modificacions significatives respecte a la normativa actual és la referent a la regulació de la informació que ha d’acompanyar les transferències de fons que implementa el Reglament de la UE 2015/847, de la mateixa manera s’estipula l’obligatorietat d’identificar el beneficiari de la transferència de fons.

Per últim el ministre Cinca ha destacat que la Llei establirà una prohibició per efectuar o rebre pagaments en efectiu per un import igual o superior a 30.000 euros, de la mateixa manera es manté el deure per als comerciants que esdevenen subjectes obligats de registrar qualsevol transacció d’efectiu de més de 10.000 euros.

Jordi Cinca ha informat que el projecte de llei s’entrarà a tràmit parlamentari durant els pròxims dies perquè pugui ser aprovat aquest mateix període de sessions.

Foto: SFG

TOTES LES NOTÍCIES