llei-digitalEl Govern ha presentat aquest dimecres el Projecte de llei reguladora de la contractació electrònica i dels operadors que desenvolupen la seva activitat econòmica en un espai digital. Aquest text s’inscriu en el conjunt d’articulats destinats a implementar un nou model econòmic al Principat i té com a objectius donar seguretat jurídica a tots els agents involucrats, oferir una especial protecció als consumidors, l’atracció d’empreses que desenvolupen activitats relacionades amb l’espai digital i facilitar noves activitats.

El projecte ha tingut en compte l’encaix legislatiu en el context internacional, així com en la normativa comunitària, la legislació nacional en matèria de comerç i protecció del consumidor, la legislació comparada amb d’altres països i la jurisprudència i consultes articulades en aquest àmbit. El Principat respondrà així a les necessitats de la nova economia i als reptes de la societat digital i equipararà el desenvolupament del seu ordenament jurídic al dels països amb sistemes més avançats.

El projecte inclou diferents novetats. A nivell de terminologia, el text inclou els conceptes d’activitat en un espai digital, d’operador i de serveis d’intermediació. La llei s’aplicarà als operadors establerts a Andorra, als operadors que disposin d’un establiment permanent a Andorra i als operadors que es dirigeixin a destinataris ubicats a Andorra.

A nivell de responsabilitat dels intermediaris, no hi haurà obligació general de supervisar, mentre que la responsabilitat anirà en funció del nivell de control i de coneixement d’eventuals il·licituds, al mateix temps que s’incorpora l’obligació d’establir procediments de notificació, de retirada i de reposició.

Pel que fa a la modernització del règim de les comunicacions comercials electròniques, el text preveu Identificar les comunicacions com a tals, indicar els procediments per deshabilitar les comunicacions i delimitar els supòsits que possibiliten l’enviament de comunicacions comercials electròniques sense permís previ dels destinataris.

Altres novetats del projecte són la modernització del règim de contractació electrònica (entre d’altres, regulació de la contractació automatitzada amb consumidors); la promoció dels codis de conducta i de la auto-regulació, i l’establiment d’un règim sancionador clar i proporcionat.

Pel que fa a les implicacions dels operadors, aquests hauran d’incloure informació sobre les dades d’identificació dels mateixos i de la seguretat en els seus webs, al mateix temps que s’haurà d’habilitar un procediment de notificació, retirada i reposició (només pels intermediaris). D’altra banda, els operadors hauran d’adoptar una política de publicitat, de comunicacions comercials electròniques i de cookies, i també s’hauran de revisar els procediments de contractació electrònica, especialment amb els consumidors.

El Projecte de llei preveu pels operadors existents un termini d’adaptació de sis mesos un cop publicada la Llei al BOPA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada