SFG

El Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, el Projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge. El text, presentat per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, esdevindrà la primera norma legal de protecció del medi natural, la biodiversitat i el paisatge.

La ministra ha destacat el gran pas que suposarà comptar amb una llei de defensa de la natura, que mai fins ara s’havia desenvolupat a Andorra. Així, el text desenvolupa l’article 31 de la Constitució i respon a les obligacions internacionals assumides per Andorra, alhora que s’adequa a les competències dels comuns.

El projecte de llei, que entrarà a tràmit parlamentari en els propers dies, estableix els principis que han d’inspirar les actuacions de totes les administracions en matèria de conservació del medi, de la biodiversitat i del paisatge.

A més, el projecte de llei preveu accions per preservar la biodiversitat i estableix els principis de conservació del medi natural que s’han d’integrar en les polítiques públiques. En aquest sentit, una de les mesures que concreta el text és l’obligació que els procediments d’autorització administratius que puguin afectar espais naturals o espècies amenaçades hagin d’incloure una avaluació ambiental.

Pel que fa a la biodiversitat, el text fixa com a instrument de planificació i coordinació l’Estratègia Nacional de la Biodiversitat d’Andorra, i crea la Comissió de coordinació i desenvolupament de l’estratègia, com a òrgan consultiu i de coordinació de les administracions i de participació de la societat civil. A més, s’estableixen normes específiques sobre la conservació de la biodiversitat, i es defineixen diferents nivells de protecció de les espècies.

D’altra banda, la norma també regula els diferents espais protegits: els parcs naturals, les reserves naturals i els monuments naturals, en funció de les seves característiques d’extensió, interès i necessitat de protecció. Així mateix, es determina com s’han de gestionar, tenint en compte la Llei qualificada de delimitació de competències.

Un altre aspecte que regula el projecte de llei és la gestió de les masses forestals. Així, s’estableix l’obligació dels comuns de tenir plans de gestió forestal d’acord amb els principis generals que marca la llei.

En relació amb el paisatge, el text reconeix el paisatge com un component essencial de l’entorn de vida dels habitants i determina l’obligació general de preservació i conservació que ha d’inspirar l’actuació de les administracions. A més, dona marc legal a l’Estratègia Nacional del Paisatge.

Per protegir el medi natural, el text també regula les activitats que poden afectar al medi, com l’acampada, les activitats professionals, l’accés amb vehicles, els grans esdeveniments i l’aprofitament de determinades espècies. En aquest sentit, s’estableix que les activitats al medi natural s’han de dur a terme de manera que es garanteixi la conservació del medi, i s’habilita les administracions per establir els límits i les regulacions necessàries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada