S’aprova augmentar un 7,1% el salari mínim interprofessional per al 2023

Un treballador d'una estació de servei omplint el dipòsit de carburant d'un vehicle
Un treballador d’una estació de servei omplint el dipòsit de carburant d’un vehicle (ANA Economia)

L’Executiu ha aprovat el decret de fixació del salari mínim horari interprofessional per a l’any 2023 que contempla un increment del 7,1% amb efectes a partir del dia 1 de gener. Aquest nou decret modifica i deroga el decret inicial de fixació del salari mínim per enguany, aprovat el novembre del 2022, i que establia un augment del 7%. La modificació es duu a terme tenint en compte que finalment l’Índex General de Preus al Consum (IPC) 2022 és del 7,1%.

Així doncs, el salari mínim horari interprofessional se situa en 7,42 euros/hora a partir de l’1 de gener del 2023. El salari mínim interprofessional mensual quedarà en 1.286,13 euros. El nou ministre Portaveu, César Marquina, ha recordat que des del desembre del 2021 i tenint en compte l’increment que es va fer al mes de maig, el Govern ha incrementat el salari mínim en un 14%.

L’increment del salari mínim (i, per tant, també del Llindar Econòmic de Cohesió Social, el LECS), implica directament l’augment d’algunes prestacions no contributives: prestacions per desocupació involuntària; prestacions familiars per fill a càrrec; pensions de solidaritat per a persones amb discapacitat; pensions de solidaritat per a gent gran; complements no contributius de vellesa, invalidesa i viduïtat; pensions de viduïtat temporals i pensions d’orfenesa. El decret entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA).

La decisió d’augmentar el salari mínim horari interprofessional respon a la voluntat de seguir fent passos per a assolir l’objectiu d’equiparar progressivament el salari mínim al cost real de la vida i amb la voluntat d’avançar en la recomanació del Consell d’Europa de situar el salari mínim al 60% del salari mitjà.IPC del 7,1%

De forma paral·lela, el Govern també ha aprovat el decret que determina l’Índex General de Preus al Consum (IPC) del 2022, que s’ha situat en un 7,1%. Els principals grups que fan augmentar la inflació són:

– Grup 4: “Habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles” amb un creixement d’un punt i quatre dècimes, situant-se al +7,5%, degut a l’augment dels preus de l‘electricitat, gas i altres combustibles.

– Grup 1: “Aliments i begudes no alcohòliques” amb un creixement de vuit dècimes, situant-se al +13,5%, a causa de l’augment dels preus de la llet, formatge i ous, del pa i cereals i de sucre, confitures, mel, xocolata i confiteria.

– Grup 9: “Esbarjo, espectacles i cultura” amb un creixement de dos punts i set dècimes, situant-se al +9,1% a causa de l’augment dels preus dels viatges organitzats.

TOTES LES NOTÍCIES