Santiago Niño-Becerra inaugura la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà

Aquesta setmana se celebra la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà, que organitza l’Associació Universitària de Cerdanya (AUCer) en coordinació amb la Universitat Ramon Llull i l’Ajuntament de Puigcerdà. Pel que fa a les activitats paral·leles, obertes a tothom, la lliçó inaugural d’enguany (avui dilluns dia 15, a les 8 del vespre al Museu Cerdà) serà a càrrec de l’economista Santiago Niño-Becerra.

El professor i autor de llibres com El crash tornarà a Puigcerdà després que l’any 2012 ja va omplir aquest mateix recinte en una de les conferències que l’AUCer organitza al llarg de l’any. En aquesta ocasió, però, ho farà en un format de tertúlia, que compartirà amb la periodista puigcerdanesa Teresa Turiera-Puigbò, experta en economia.

Quant a la resta d’activitats, aquest dimarts a la nit es farà novament la Nit dels Estels, a la Tosa d’Alp (2.537 m.) i en col·laboració amb La Molina, que facilita l’arribada al cim amb el telecabina. Com a al·licient afegit, en aquest acte hi haurà una actuació del reconegut saxofonista Llibert Fortuny, que no va poder actuar l’any passat a causa de la pluja però s’ha prestat a tornar a actuar a la Universitat d’Estiu.

Dimecres (22.00 h), la Nit d’Arts recuperarà enguany la dansa contemporània en el seu escenari més emblemàtic: el Llac de Puigcerdà. Finalment, divendres (a 2/4 de 8 del vespre al Museu Cerdà) la cloenda serà a càrrec de la directora del diari Ara, Esther Vera.

Els cursos

La setmana universitària arriba amb un “bon ritme d’inscripcions” i l’oferta d’enguany presenta “un equilibri entre temes d’interès general de la població i aquelles qüestions professionals més necessàries a la Cerdanya”, segons han explicat l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, i el president de l’AUCer, Francesc Armengol. Després de celebrar aquest any passat el vintè aniversari, marcat pel record d’edicions anteriors, l’entitat es proposa ara seguir dinamitzant l’esdeveniment cultural i formatiu amb una graella de cursos que presenti propostes noves i temàtiques específiques, adreçades a diversos públics concrets, amb un total d’11 cursos, 4 jornades professionals i 2 tallers.

Pel que fa als cursos, una novetat destacada és la col·laboració amb l’associació ADIS, de suport a discapacitats a la Cerdanya, amb la qual s’oferirà un curs sobre TDAH i autisme, a càrrec de dos professors experts i adreçat a docents, pares, familiars, monitors i població en general.

La salut i el benestar segueixen sent una part important dels cursos. Així, enguany hi ha cursos sobre ordre i organització a la vida, inspirat en els principis de Marie Kondo (a càrrec de Vanesa Travieso), dret sistèmic i constel·lacions familiars al cicle quotidià (amb Maite Rodríguez Valls i Sara Rodríguez), com superar les adversitats (amb Toni Bardera), Mindfulness (amb Ramon Carreras) i una activitat formativa per a professionals de la salut (en col·laboració amb la Fundació Hospital de Puigcerdà i l’Hospital de Cerdanya). Com a novetat, s’ofereix un curs un sobre tecnologies d’observació i ciència col·laborativa, amb Jaume Piera, professional de l’Institut de Ciències del Mar i expert en identificació d’espècies de manera col·lectiva.

També hi ha música clàssica (novament amb Joan Vives, de Catalunya Música), cinema (amb Judit Colell), un curs d’història sobre la Guerra Remença i la figura de Francesc de Verntallat (dirigit per Miquel Freixa). L’oferta la completen el curs sobre Permacultura (en col·laboració amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat) i el d’administració local, amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). Els únics cursos que han estat cancel·lats són els dedicats al cinema i a la bellesa femenina en l’art.

Jornades professionals

La Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà també segueix apostant per acollir jornades professionals. Enguany s’hi celebrarà la XIX Jornada de la Professió Mèdica, del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (19 de juliol) i la III Jornada de la Professió Farmacèutica(del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona), el 18 de juliol, que enguany preveu créixer amb la incorporació de col·legiats de la resta de Catalunya. A més a més, enguany s’estrenarà una Jornada de Mediació en l’àmbit de la Salut (17 de juliol), amb el Servei de Mediació de Catalunya, adreçada a psicòlegs, treballadors socials i lletrats, entre d’altres. I s’estudia sumar-hi també un curs sobre emergències, en col·laboració amb els Bombers i els Mossos d’Esquadra.

Finalment, l’oferta es completarà amb dos tallers de tarda: un sobre còctels, amb Toni Cot, i un altre sobre Cuina Km 0, amb la nova Associació Agroalimentària de Cerdanya.

TOTES LES NOTÍCIES