Sant Julià vol rebaixar la superfície mínima per construir en un 33% per reactivar el sector

El Comú de Sant Julià vol impulsar diverses mesures fiscals i urbanístiques per reactivar el sector de la construcció, amb l’objectiu de mantenir i, si pot ser, crear nous llocs de treball. Entre aquestes en destaca la reducció de la parcel·la mínima per construir de 450 a 300 metres quadrats en les zones situades per sota dels 1.400 metres. Així, tal com ha explicat el conseller d’Urbanisme, Dot Jordi, es rebaixarà el cost per construir un habitatge unifamiliar en un 33%. També s’aposta per augmentar la densitat urbanística per poder fer habitatges més petits i s’allargarà el termini per començar i executar les obres amb l’objectiu de facilitar l’obtenció de finançament als propietaris. Pel que fa a les mesures fiscals, el Comú vol rebaixar un 20% l’impost de construcció i revisar a la baixa les taxes d’obres menors en un 61,75%.

Amb l’objectiu de mantenir i intentar fer créixer el nombre de llocs de treball del sector de la construcció, el Comú de Sant Julià ha presentat aquest dijous un conjunt de mesures fiscals i urbanístiques per reactivar el sector.

D’una banda, es proposa reduir la superfície mínima de construcció en un 33%, per rebaixar també el cost del terreny en la mateixa proporció. En les parcel·les per a habitatges unifamiliars es passa de 450 a 300 metres quadrats, mentre que en les d’edificis plurifamiliars es passa de 2.000 a 1.000 metres quadrats, segons ha explicat el conseller d’Urbanisme, Dot Jordi. També es revisarà la densitat urbanística per poder fer més habitatges, més petits i adaptar-se a les demandes del mercat. Jordi ha remarcat que es farà preservant l’impacte visual i mediambiental.

Per últim, es vol allargar el termini per començar i executar els treballs de construcció, passant d’un any a un any i mig en el primer cas i de tres a quatre anys i mig en el segon. D’aquesta manera, ha apuntat el titular d’Urbanisme, els constructors tindran ‘més facilitat i més temps’ per finançar-se.

D’altra banda, entre les mesures fiscals hi ha la reducció en un 20% de la taxa de construcció, que passa de 25 a 20 euros per metre quadrat. A més, s’aprovarà una modificació de preus públics per revisar a la baixa els impostos d’obres menors, que passen de 183 a 70 euros, així com els preus mínims d’altres llicències urbanístiques; per exemple, les de desenvolupament d’un pla parcial que es redueixen de 3.000 a 1.500 euros.

El cònsol menor de la parròquia, Manel Torrentallé, ha indicat que l’any passat es van aprovar cinc projectes d’obra major i enguany n’hi ha dos aprovats i dos a punt per ser-ho. ‘Si serveixen per construir un xalet ja dónes feina a cinc o sis persones’, ha manifestat Torrentallé.

A nivell pressupostari no tindrà afectació per al Comú, ha afirmat el cònsol, ja que les previsions que s’havien fet d’inici ja eren ‘molt pessimistes’ i ‘tot el que vingui és superàvit’.

Totes aquestes mesures seran aprovades al proper Consell de Comú i entraran en vigor a partir de la seva publicació al BOPA. Les modificacions del Pla Urbanístic s’enviaran al Govern i s’aprovaran en un màxim de dos mesos, ha explicat el cònsol.

 

Sis comerços nous a la parròquia

Torrentallé ha parlat de l”èxit’ de les bonificacions impulsades al febrer per a les taxes de radicació de comerços que han rebut ‘molta demanda’ i han fet que alguns establiments es plantegin traslladar-se de parròquia a causa d’aquests avantatges fiscals. Segons el cònsol menor, sis comerços nous ja s’han instal·lat a Sant Julià aprofitant aquestes bonificacions i en el que va d’any només un s’ha donat de baixa. Aquest fet, ha afirmat el cònsol, mostra també la bona acollida de la proposta de retornar el 75% de la taxa de radicació en cas de pèrdues.

TOTES LES NOTÍCIES