Sant Julià reparteix 6.000 pans per la festa de la verge de Canòlich (Vídeo)

Aquest dissabte al matí s’han repartit 6.000 pans amb motiu de la celebració del dia de la verge de Canòlich. La celebració d’enguany ha comptat amb la participació del copríncep episcopal Joan-Enric Vives, que ha estat l’encarregat d’oficiar la missa, així com de l’equip comunal i dels consellers lauredians.

La jornada ha començat a les 7.30 hores quan des de l’aparcament de l’ITV s’ha organitzat una sortida cap al santuari. Durant el matí també s’han llençat coets, s’han ballat sardanes amb música de la cobla Principal de Berga, i l’Esbart Lauredià ha representat el ball de Canòlich poc abans d’acabar la missa i beneir els pans.

El copríncep episcopal ha definit la festivitat de Canòlich com ‘la gran festa de Sant Julià de Lòria però també una mica de tot el país’, Vives ha volgut ‘agrair la gesta del lauredià Domi Trastoy al coronar l’Everest’, i ha assenyalat que l’alpinista constitueix un exemple a seguir perquè ‘cadascú té els seus cims, els seus reptes’.

Durant la seva homilía, Vives també ha defensat ‘la vida en totes les seves fases, des del ventre de la mare fins a la vellesa’, un deure segons el copríncep de tots els cristians.

La cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, ha explicat que el dia de la verge és un ‘moment de germanor i de trobada’ entre tots els lauredians, i ha destacat la presència del copríncep episcopal en la celebració d’enguany. Des del Comú han assenyalat a més que amb motiu de la celebració s’ha habilitat un bus per arribar fins al santuari, a més de fer algunes reformes als accessos de l’ermita per tal de fer-la més accessible.

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha coincidit també en destacar que la trobada ‘és una oportunitat per veure als coneguts molt entranyable pels lauredians’.

 

Cap valoració sobre el ‘LAPAO’

Preguntat sobre la nova denominació LAPAO pel català parlat als territoris de l’Aragó, Gilbert Saboya ha dit que ‘no tinc cap valoració a fer sobre aquesta qüestió’.

‘Nosaltres tenim l’orgull de tenir una llengua oficial com el català’, ha afegit Saboya, que ha destacat també la ‘multiculturalitat i el multilingüisme’ del sistema educatiu andorrà on conviuen escoles d’Andorra, França i Espanya, ‘una experiència que volem compartir i de la qual hem parlat al Consell d’Europa’.

TOTES LES NOTÍCIES