sant-juliaEl Comú de Sant Julià de Lòria ha presentat aquest dimecres la liquidació del segon trimestre del 2013 amb uns ingressos de poc més de 5 milions d’euros i unes despeses d’uns 4 milions que suposen un superàvit d’1 milió d’euros. Amb tot, l’exercici podria tancar amb un dèficit de més de 850.000 euros per uns reconduïts d’1,03 milions que no s’havien inclòs al pressupost inicial i que corresponen principalment a inversions i actius financers.

Segons ha explicat el conseller de Finances, Joan Besolí, es tracta d’una figura ‘ja prevista’ corresponent a inversions o obres que van quedar pendents d’executar en exercicis anteriors i que estan ‘compromeses’. Per a aquelles en què hi ha interès per fer, ha apuntat, en comptes d’incloure-les en un nou pressupost es fa ‘continuïtat’ i en cas que es dispari l’endeutament per aquesta causa contindran les inversions, ha recalcat.

Des de la minoria han lamentat que s’engreixi aquest endeutament del Comú que supera els 20 milions d’euros i han assenyalat que ‘es disfressen els números immediats amb suposats superàvits’ quan en realitat a la ciutadania li preocupa aquest endeutament de la parròquia. Així ho ha manifestat el conseller socialdemòcrata, Rossend Areny, que a més ha afirmat que ‘es van aprovar uns pressupostos falsament disfressats’ perquè se sabia que hi havia aquests reconduïts que, sota el seu punt de vista, ‘segurament es gastaran’. També des del grup mixt, el conseller Josep Roig, ha criticat l’increment de l’endeutament i ha tornat a demanar un pla de viabilitat de Naturlàndia i per reduir aquest dèficit del Comú. Besolí ha indicat que el del parc s’ha volgut refer perquè han millorat les perspectives però Roig ha afirmat que aquests plans ‘no existeixen’.

Tot i tancar el segon trimestre amb un superàvit d’1.097.782 euros, el Comú de Sant Julià podria acabar l’any amb dèficit. El motiu és una partida de reconduïts d’1.035.196 euros que faria que el superàvit inicialment previst de 183.715 euros es convertís en un saldo negatiu de 851.481 euros. Aquests reconduïts corresponen, segons el conseller de Finances, Joan Besolí, a inversions o obres començades o no que estaven compromeses però no es van acabar en l’anterior exercici i que, per tant, es perllonguen en l’actual pressupost. Entre aquestes, han destacat els consellers de la minoria, hi ha actuacions al parc de Naturlàndia i, per tant, préstecs que s’han anat fent a la societat Camprabassa.

Precisament ha estat la minoria qui ha fet notar aquest possible canvi en el resultat del tancament de l’any que, com Besolí ha admès, ‘si s’acaben executant tots els reconduïts i totes les inversions podríem tenir un dèficit’. Per la seva part, el conseller del grup mixt, Josep Roig, ha lamentat que es presentessin uns pressupostos que ‘al cap de sis mesos ja no són reals’ i ha acusat a la majoria de ‘faltar a la veritat o no dir-la tota’. Mentres, el socialdemòcrata, Rossend Areny, ha apuntat una ‘manca de previsió’ i ha considerat que ‘es disfressen els números’ quan el que el que importa als ciutadans són els 20.624.578 euros d’endeutament.

Aquest endeutament, que se situa en el 83%, i l’increment en 3,3 milions des de l’inici del mandat de l’actual corporació ha estat una altra de les crítiques importants de la minoria. Roig ha afirmat que aquest deute ‘no es vol reconèixer’ i que alguns membres del Comú ‘es pengen medalles’ per aquest endeutament com a mostra del seu compromís amb el projecte de Naturlàndia. I és que, per al consellers de la minoria, aquest és ‘un sac sense fons’ que arrossega els comptes públics. En canvi, el conseller de Finances, ha manifestat que faran un ‘seguiment acurat’ del pressupost i ha admès que ja sabien que l’endeutament creixeria quan van arribar al Comú perquè calia fer les inversions al parc i que s’han incrementat per les obres que s’hi ha fet i les adquisicions de nous ginys, entre altres. Segons Besolí, aquesta pujada fins al 83% es deu d’una banda a les inversions però també als canvis en la fórmula per calcular l’endeutament dels comuns. Amb tot, ha declarat que si es disparen les despeses s’optarà per ‘contenir’ les inversions.

Pla de viabilitat de Naturlàndia i del deute comunal Davant de les xifres presentades aquest dimecres, els consellers de la minoria han tornat a demanar que se’ls presenti un pla de viabilitat de Naturlàndia i un altre sobre com es pensa reconduir l’endeutament comunal.

Segons el conseller de Finances, el primer s’ha hagut de refer després de veure els resultats d’aquest estiu del parc amb un increment del 50% dels visitants i de 900.000 euros de facturació. ‘Hi ha preocupació però estem fent una feina molt acurada i la continuarem fent igual’, ha valorat Besolí, satisfet per les xifres de l’estiu. El replantejament del pla respon a un objectiu de ‘donar una imatge més fidel’ de la realitat però tampoc ha volgut donar xifres ni terminis sobre l’amortització de les inversions. El que ha volgut deixar clar és que l’endeutament es deu ‘única i exclusivament’ a la inversió i que s’estan fent accions per incrementar els ingressos dins del parc.

En canvi, el conseller del grup mixt, Josep Roig, ha afirmat que ‘no existeix cap pla de viabilitat’ ja que sinó ja se’ls hagués facilitat després de les reiterades demandes. Roig ha criticat la fixació per tirar endavant el projecte ‘encara que ens estavellem’ i ha fet una crida a ‘reconduir el projecte amb caràcter d’urgència’ perquè és ‘manifestament deficitari’. A més, ha considerat que les xifres d’aquest estiu no mostren ‘el dibuix complert’ de la situació de Naturlàndia.

En un sentit similar s’ha expressat el conseller socialdemòcrata, Rossend Areny, qui ha indicat que Camprabassa és el principal causant d’aquest increment del deute i que l’increment de visitants ‘no va en la mateixa dinàmica que la despesa que s’hi ha fet’. Per això, ha dit, espera que el temps doni la raó a la majoria perquè sinó tindran problemes importants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada