Sant Julià demana al Govern que actuï al barranc del riu d’Auvinyà

El conseller major i de Serveis Públics del Comú de Sant Julià de Lòria, Joan Visa, ha explicat que les fortes pluges d’aquest dijous a la tarda han requerit l’actuació de tots equips comunals i d’empreses externes per tal de retirar pedres i terra de nombrosos punts de la xarxa viària de la parròquia. Amb tot, Visa ha assenyalat que durant els primers tres mesos de mandat es va fer un esforç especial per netejar el sistema d’embornals i pluvials, i per deixar nets els accessos als barrancs amb l’objectiu d’evitar que es tornés a repetir una situació com la viscuda el juliol de l’any passat. En aquest sentit, el conseller ha celebrat que les accions han funcionat, ja que en aquesta ocasió molt poca runa ha arribat al poble. D’altra banda, però, ha reconegut que encara queda feina per fer, i per aquest motiu s’ha demanat al Govern que instal·li preses dinàmiques al barranc del riu d’Auvinyà per tal que les pedres i terra que arrossega no arribin al poble de Sant Julià.

Joan Visa ha mostrat aquest divendres sobre el terreny l’estat en què ha quedat el barranc de Fontfreda i el del riu d’Auvinyà -que baixa de la zona de la Peguera- després del fort aiguat d’aquest dijous a la tarda. El conseller de Serveis Públics també ha indicat que es van produir nombrosos desperfectes al primer tram de la carretera de la Rabassa per culpa de l’aigua que va baixar d’Aixirivall, i la carretera de Fontaneda, on fins i tot un dels barrancs -el torrentil de Rocafort-, que no havia provocat mai cap dany, va inundar el cementiri. Els equips comunals encara treballaven aquest divendres a la tarda per netejar de fang els carrers del poble de Fontaneda, que va patir una forta pedregada que va malmetre els conreus.

Pel que fa al riu d’Auvinyà, que el juliol de l’any passat va ser un dels causants de la forta torrentada que va omplir de terra i fang el poble, el Comú de Sant Julià s’ha reunit recentment amb el Govern per tal de demanar que s’hi instal·lin preses dinàmiques per evitar que les pedres tornin a arribar al poble i frenar la celeritat amb què pot arribar a baixar l’aigua. Joan Visa ha indicat que ja s’ha previst una partida pressupostària per a aquesta actuació, i que també s’ha previst actuar en el riu de Llumeneres i en el riu de l’Escobet (Aixirivall). Visa ha afegit que cal oblidar-se de la disputa de competències, i demana que el Govern posi els mitjans econòmics per resoldre la situació, en la qual el Comú hi posarà tots els mitjans humans necessaris. D’altra banda, també és necessari fer una canalització de l’antiga carretera de la Peguera, que no està asfaltada, per evitar que baixi terra cap a la carretera i el dipòsit d’Aixirivall. 
  
Amb tot, el conseller major ha celebrat que els treballs duts a terme a principis de mandat per netejar embornals i barrancs han donat els seus fruits, i la tempesta d’aquest dijous no ha provocat mals majors al poble, ni ha obligat a interrompre el subministrament d’aigua potable a Aixirivall.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.