Sant Julià confia en la col·laboració del Govern i en inversors externs per reconduir Naturlandia

reunio-sjlEl  Comú de Sant Julià de Lòria s’ha fixat com a objectiu que, a partir del 2017, la societat Camprabassa deixi de tenir pèrdues, que els ingressos d’explotació superin les despeses d’explotació i que es pugui començar a reduir l’endeutament. Així ho ha anunciat el cònsol major, Josep Miquel Vila, durant la reunió de poble que s’ha celebrat aquest dimecres a la nit amb l’assistència de gairebé 400 lauredians. Per poder revertir la tendència, i tenint en compte que la situació financera del Comú no permet fer inversions, la intenció és aconseguir inversions externes que puguin oferir noves activitats al parc, com ara el projecte que s’està enllestint amb Toni Bou per crear una escola de trial a la Rabassa. A més, confien en comptar amb la col·laboració del Govern per tirar endavant la pràctica del ràfting entre el poble de Sant Julià i la frontera, creant una nova activitat que pugui tenir sinergies amb Naturlàndia. A més, ha anunciat que es millorarà la gestió per contenir la despesa, “mantenint el màxim de llocs de treball”, canviant l’organigrama, modificant els horaris d’obertura i adequant les tarifes als preus de mercat. 

La majoria comunal de Sant Julià de Lòria ha exposat, aquest dimecres a la nit, l’evolució dels comptes de Camprabassa des del 2004, la seva situació actual i les previsions que s’han fixat fins al 2019. El cònsol major, Josep Miquel Vila, ha assegurat que l’exposició de la situació no s’ha fet amb ànim de criticar l’anterior consolat, sinó per tal de donar una visió constructiva.

Durant l’etapa 2004-2009, la construcció del Tobotronc i la millora d’edificis van generar una forta necessitat de tresoreria, que es va finançar amb endeutament bancari, una xifra que va ascendir als 8,8 milions d’euros. En l’etapa 2010-2015, tot i que es va començar amb un equilibri entre ingressos i despeses gràcies a les terres que la Rabassa va assumir del túnel de la Tàpia, la inversió per al parc d’animals va fer augmentar fortament el dèficit, que en aquest cas es va finançar gràcies als augments de capital fets pel Comú. Així, fins a la data, el total acumulat d’aportacions que ha fet el Comú a Camprabassa ascendeix als 11,7 milions d’euros, mentre que l’endeutament bancari se situa en els 9,1 milions d’euros. A més, fins al 2015, el deute a proveïdors va augmentar fins als 3,2 milions d’euros.

La solució al “dèficit crònic” de Camprabassa, segons el cònsol major Josep Miquel Vila, passa per intentar que el parc pugui donar vida al poble. Però com que el Comú no pot invertir-hi més, es vol apostar per atreure inversors externs que puguin crear noves activitats. Un dels projectes que estan més avançats és l’escola de trial que el pilot català Toni Bou vol obrir a la Rabassa. L’objectiu és que aquestes iniciatives puguin aportar un benefici a Naturlàndia, o creant paquets que incloguin activitats o restauració del parc, o bé pel preu del lloguer de l’espai. El cònsol major ha parlat d’altres exemples com la instal·lació de camps de futbol o, fins i tot, la possibilitat d’instal·lar un giny que uneixi el poble amb Naturlàndia, tot i que el cònsol ha reconegut que és un projecte més complexe i que “caldrà que els inversors s’ho pensin més”. En canvi, la privatització de Naturlàndia es descarta de moment, tenint en compte la seva situació financera.

El Comú també confia en què el Govern instal·li a la parròquia de Sant Julià un circuit de ràfting, tenint en compte que és el tram més viable perquè és on hi ha més aigua. Vila ha indicat que el Govern està fent l’estudi per confirmar la viabilitat, però confia que tiri endavant perquè “el Govern ha entès que defensar Sant Julià és defensar el país”. Una altra de les mesures que es vol tirar endavant per revertir la tendència de Naturlàndia és aconseguir aportacions d’hotelers i comerciants, a través de paquets conjunts per comercialitzar el parc. De fet, el cònsol ha demanat als ciutadans la seva col·laboració per ajudar a revertir la situació del negoci de Naturlàndia.

Aquests projectes se sumaran a la millora de la gestió de la societat que està dissenyant l’auditora KPMG, que passa per un canvi en l’organigrama amb, entre d’altres, una nova direcció d’operacions, modificacions en el calendari i els horaris d’obertura a través de les dades que es recolliran amb un control d’aforament, i l’adequació de les tarifes als preus de mercat. Pel que fa a la plantilla, el cònsol major ha assegurat que es mantindran el màxim de llocs de treball, tot i que dependrà de la productivitat de cada empleat.

Gràcies a les mesures proposades, Vila ha assegurat que al 2017 els ingressos de Camprabassa superaran les despeses assolint un compte d’explotació positiu i que, per tant, el Comú ja no hi hagi d’injectar més diners. Pel que fa als ingressos, la previsió és que passin dels 3,8 milions d’euros obtinguts el 2015 als 5,4 milions l’any 2019. Les despeses passarien de 4,9 a 5,2 milions d’euros durant el mateix període, tenint en compte que caldrà fer un mínim d’inversió en reposició de maquinària.

En el torn de preguntes, s’han posat sobre la taula temes com el descontentament per l’augment de la taxa d’higiene i enllumenat, la no identificació d’alguns ciutadans amb el projecte de Naturlàndia, i alguns han qüestionat la manera com s’arribarà a l’objectiu d’aturar el dèficit i han lamentat que el parc no beneficiï el poble. Els lauredians també han mostrat el seu pessimisme per l’estat del poble i han demanat ajudes perquè es puguin reobrir hotels i comerços, així com més maneres d’incentivar el teixit comercial de Sant Julià de Lòria. Alguns dels presents han demanat el tancament de Naturlàndia, mentre que el cònsol ha demanat un vot de confiança tenint en compte que tancar la instal·lació costaria 21 milions d’euros, i ha assegurat que la societat serà capaç de retornar, tota sola, el deute bancari. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES