Sangrà critica la forma del PS de plantejar l’avortament i el matrimoni homosexual però reconeix que hi està a favor

El secretari d’organització de Demòcrates per Andorra (DA), Estanislau Sangrà, ha respost, aquest dimarts, a les crítiques del president del PS, Víctor Naudi, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, sobre el seu posicionament ‘poc progressista’ respecte al debat del matrimoni homosexual i la despenalització de l’avortament. Sangrà ha assegurat que el que no comparteix és la forma en què el PS ha plantejat aquest debat, sense tenir en compte un consens amb els coprínceps. Tal com ha indicat, en el fons de la qüestió, però, ‘personalment sóc favorable’ a la despenalització de l’avortament en determinats supòsits i al matrimoni homosexual.

Després de l’anunci del Partit Socialdemòcrata (PS) d’engegar una iniciativa legislativa per a la despenalització de l’avortament i el reconeixement del matrimoni homosexual, el secretari d’organització de DA, Estanislau Sangrà va criticar que no es tingués en compte la institució dels coprínceps. Després de les declaracions de Sangrà, el president del PS, Víctor Naudi, va criticar-lo assegurant que era ‘més conservador que mossèn Ramon Sàrries’.

En resposta a Naudi, Sangrà ha recordat que el que critica no és el fons del debat sinó la forma en què el PS ho vol plantejar, directament al Consell General. Segons Sangrà, amb una qüestió d’aquesta magnitud, tenint en compte que un dels coprínceps és arquebisbe, ‘s’ha de ser especialment curós’. Considera que és millor ‘buscar un territori de consens’ i no plantejar-ho ‘a fets consumats’, i que per tant el que falla ‘de manera estrepitosa és el procediment’.

Tot i això, ha reconegut que ‘personalment sóc favorable’ a la despenalització de l’avortament en determinats supòsits i al matrimoni homosexual, però que també respecta els qui no hi estan d’acord. A més, ha considerat que ‘és un debat que no em sorprèn’, perquè assegura que ‘la societat andorrana està tant o més preparada que qualsevol altra societat per assumir aquest tipus de debats amb les implicacions que puguin tenir’.

Pel que fa al comentari de Naudi dient que és menys progressista que mossèn Sàrries, ha opinat que ‘és graciós’, i que no li suposa cap problema que el comparin amb mossèn Sàrries. Tot i així ha dubtat de si és una frase pròpia o ‘és d’aquelles que li agrada colar a Jaume Bartumeu’, i ha demanat que ‘intentem deixar les pallassades per a temes menys seriosos’.

D’altra banda, Sangrà també ha respost, aquest dimarts, a les declaracions que va fer el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, a RTVA, dient que ‘no podem treballar sobre si els coprínceps acceptaran o no, perquè hem de saber quin és el seu paper’. Bartumeu també va titllar Sangrà de ‘polític d’extrema dreta’ i va criticar que aquest ‘va fer campanya contra la Constitució’.

En aquest sentit, Sangrà ha lamentat la ‘dèria’ de Bartumeu per ‘posar bones notes de comportament democràtic o constitucional’, i ha afegit que ‘això em fa pensar en la dita espanyola Dime de qué presumes y te diré de qué careces’. A més, ha opinat que Bartumeu ha mostrat ‘la seva faceta més esquerpa i faltona’.

TOTES LES NOTÍCIES