control policia
El servei de Policia efectuant controls (ATV)

El Consell aprovarà aquest dilluns la llei que permet declarar els estats d’alarma i emergència, dues situacions previstes a la Constitució però que no s’havien desenvolupat i que afecten els drets individuals. Les sancions per incompliment poden arribar a ser de fins a 15.000 euros.

Les situacions d’alarma i emergència atorguen a les autoritat la potestat d’aplicar mesures especials en situacions excepcionals, i no complir-les pot dur a sancions coercitives que arribarien fins als 15.000 euros.

L’estat d’alarma el declara el Govern en cas de catàstrofes naturals, incendis urbans, accidents de gran magnitud, crisis sanitàries, epidèmies o pandèmies.

La seva durada és de quinze dies inicialment, tot i que es pot prorrogar per autorització del Consell General.


Què suposa la declaració d’estat d’alarma?

Pot limitar l’entrada o sortida del país de persones i mercaderies, limitar circulació de persones i vehicles, racionar consum d’articles de primera necessitat, intervenir i ocupar indústries i establiments però no domicilis privats.

L’estat d’emergència l’aprova el Consell General a petició del Govern i és vigent per 30 dies en un primer termini.

Es decreta si hi ha una interrupció del funcionament de la convivència democràtica i planteja mesures per mantenir l’ordre públic.

Es pot limitar la llibertat d’informació, executar registres domiciliaris, intervenir comunicacions o prohibir reunions.

També l’entrada i sortida del país o la circulació a dins del territori.

L’Executiu ha volgut deixar clar que desenvolupar els estats d’alarma i emergència no implica que s’hagin de decretar en l’actual situació.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada