El Ministeri d’Educació i Joventut organitza amb motiu de les novenes activitats d’humanitats, el dimecres 15 d’abril a les 19.30 h, una conferència a càrrec de Sami Naïr, filòsof, sociòleg i catedràtic de ciències polítiques de la Universitat París VIII.

La conferència es farà a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany i serà oberta a tothom. En acabar, hi haurà un debat a l’entorn del tema.

Resum de la conferència

 Autour de la question des frontières

Podríem dissertar àmpliament sobre la frontera, les seves vessants diverses, el seu passat i el seu futur. Podríem passar per les fronteres naturals, lligades a la física de l’espai natural, fins a les fronteres polítiques, definides també per les relacions de poder entre estats, nacions i pobles. Podríem aprofundir el concepte, parlant de les fronteres mentals, culturals, lingüístiques, i del mateix cos humà, vist que el concepte de frontera és ric en significats i fascinant de misteris. En aquesta conferència ens centrarem, però, més enllà d’algunes definicions necessàries, a agafar el problema de la identitat cultural i religiosa com a frontera entre els homes, i a reflexionar en veu alta sobre les conseqüències d’aquesta situació quan es produeix no solament entre les nacions sinó també a l’interior de cadascuna, des del moment que s’hi barregen afirmacions d’afiliació o lluiten les unes contra les altres. La història europea moderna ens facilitarà, sense dubte, un terreny d’anàlisi ric en significats.

El conferenciant

Sami Naïr és filòsof, sociòleg i catedràtic de ciències polítiques de la Universitat París VIII. Actualment és director del Centre Mediterrani Andalusí de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i director de l’Institut d’Estudis i Recerca Europa Mediterrània (IEREM) de París.
Ha impartit classes i conferències en diverses universitats del món. Va ser nomenat delegat interministerial de codesenvolupament i migracions internacionals pel Govern francès el 1998, i va ser diputat europeu del 1999 al 2004. Actualment és conseller d’Estat honorari.

Col·labora habitualment a la premsa internacional: Libération, Le Monde i El País. Entre les seves últimes publicacions destaquen: Politique de civilisation, amb Edgar Morin, ed. Arlea, 1997; L’immigration expliquée à ma fille, ed. Seuil, 1999; L’ Empire face à la diversité, ed. Hachette, 2003; L’immigration est une chance, entre la peur et la raison, ed. Seuil, 2007. És autor d’un assaig polèmic: Un détournement, Nicolas Sarkozy et la « politique de civilisation », ed. Gallimard 2008.

En espanyol ha publicat darrerament: La Europa mestiza, ed. Galaxia Gutenberg, 2010; La lección tunecina, ed. Galaxia Gutenberg, 2011, premi internacional d’assaig Terenci Moix 2012; ¿Por qué se rebelan? Revoluciones y contrarrevoluciones en el mundo árabe, ed. Clave Intelectual, 2013; El desengaño europeo,  ed. Galaxia Gutenberg, 2014.

Prepara actualment un llibre sobre: Globalización y auge de las identidades.

Sami Naïr impartirà també una altra conferència només pels alumnes i docents participants a les activitats d’humanitats a les 9.00 h al Centre de Formació Professional en el marc de les novenes activitats d’humanitats que tenen com a tema aquest any la frontera. Professors de les diverses assignatures de llengua i literatura castellana i francesa, d’economia i de ciències socials participen en l’organització de les activitats d’humanitats, que pretenen, d’una banda, dinamitzar les assignatures de llengua, literatura, ciències socials i economia, per desvetllar l’esperit crític dels joves i, d’altra banda, permetre a professors i alumnes de tots els sistemes educatius de treballar plegats, de compartir experiències educatives i de conviure durant tot un dia.

Resum de la conferència

La frontera entre el passat i el futur

Des de l’existència de la humanitat a la Terra, sempre hi ha hagut complementarietat i contradicció entre el destí nòmada i el projecte sedentari, i la frontera ha sigut la manera de respondre a aquesta qüestió. De la realitat física dels espais naturals i de les restriccions que impliquen per a la formació política dels territoris dels clans, de les tribus, dels estats, de les nacions, dels imperis; de les grans civilitzacions imperials egípcia, grega, romana, xinesa, musulmana, africana i americana a l’efecte de la mundialització-globalització actual; de les fronteres culturals i d’identitat a la de la distribució desigual de la riquesa, hi ha un món fascinant per descobrir, per mesurar conjuntament la força i les debilitats que la frontera genera entre els homes, la seva aparent desaparició i el seu retorn allà on menys l’esperem, com el fènix que reneix de les seves cendres. Per il·lustrar aquesta aventura humana, alguns exemples en la formació de les nacions, en l’aspiració europea actual, en la reviviscència de les identitats, com a premisses sempre significatives per a l’elaboració de nous límits entre els pobles i els individus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada