Salut vol estendre les inspeccions a totes les institucions sanitàries i socials

sanitatLa ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha comparegut aquest dilluns davant les comissions legislatives de Sanitat i Medi ambient i la d’Afers socials per exposar els avenços en la reforma del sistema de salut i la protecció social. Rodríguez ha indicat que de les 50 recomanacions que es van exposar amb l’auditoria de la CASS n’hi ha 16 que es poden aplicar a curt termini, algunes de les quals ja s’estan treballant o valorant, com la planificació dels recursos humans amb acompanyament i formació o l’ús de la mediació per evitar recursos administratius a la Batllia. Entre les modificacions que es volen implantar hi ha la d’estendre les inspeccions les institucions sanitàries i socials. Segons ha explicat la ministra, ja es disposa d’un ‘embrió’ de vigilància pel que fa a la seguretat alimentària, la salut pública o la dispensació de fàrmacs, però el que es planteja és estendre’l per controlar aquestes institucions, ja sigui amb recursos del Ministeri o amb missions de cooperació, auditories externes o la formació de professionals.

Després d’establir el diagnòstic és ‘hora d’actuar’. Així s’ha referit la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, a l’estat de la reforma del sistema de salut després de les missions desenvolupades per la Inspection generale des affaires sociales de França (IGAS) i per la Mission Nationale de Contrôle des Organismes de Sécurité Sociale (MNCOSS).

La ministra ha citat tres reptes bàsics d’aquestes missions: la planificació, el finançament i la inspecció sanitària i social així com el rol d’acompanyament i suport que proposen els organismes francesos. I malgrat que ha informat que es donen una cinquantena de recomanacions i consells ‘molt pràctics’, de les quals unes 16 estan planificades a curt termini, no n’ha volgut donar més detalls fins que no es disposi de l’informe definitiu. ‘Perquè cada responsable del Govern, del Ministeri de Salut i del Consell d’Administració de la CASS valorin en funció de les seves prioritats el que es pot ràpidament implementar’, ha dit.

El que ha explicat la ministra són alguns dels passos que ja s’estan fent com que ja està assignada la ‘contractualització’, el disseny dels contractes programes entre la CASS i el Govern, el SAAS i l’Executiu i entre la CASS i el SAAS. Pel que fa a l’organització interna, Rodríguez s’ha referit a la formació del personal perquè la CASS ‘faci la seva evolució al servei d’inspecció mèdica’ o, si no hi ha temps per a la formació, pugui disposar d’un acompanyament. Quant als processos, la titular de Salut ha indicat que ‘ja estan avançant’ en identificar els principals processos bàsics i els perfils dintre dels prestadors.

Entre els aspectes que preveuen millorar hi ha el temps de gestió dels dossiers, el temps de recaptació i d’espera dels usuaris, també les comunicacions amb els pacients i insistir en la mediació per evitar recursos. Així mateix, la ministra ha reconegut que dos dels reptes principals són el control i regulació de la despesa sanitària. Per això, les recomanacions inclouen un projecte de llei de la gestió dels fons de reserves i anticipar el rol recaptador de la CASS amb el marc de l’IRPF.

La ministra ha assenyalat que estan acabant de definir la cartera de serveis de l’Hospital i que la Creu Roja ja ha treballat en una cartera de serveis del transport sanitari. Encara que l’ideal seria tenir una cartera de tots els serveis, entre les prioritats hi ha la de l’atenció primària.

Inspecció de les institucions sanitàries i socials

Una de les mesures que es vol aplicar és la d’estendre les inspeccions com la que s’ha fet a la CASS amb l’auditoria de les entitats franceses o la que es fa amb la seguretat alimentària, la vigilància de salut pública i la farmàcia a les institucions sanitàries i socials.

Un cas és l’auditoria que ja s’ha encarregat del funcionament del SAAS, encara que, segons la ministra, ‘no és una acció puntual’, sinó que es tracta d’identificar i planificar accions d’inspecció, de control i d’acompanyament. Precisament aquest punt és el que ha destacat la consellera demòcrata, Celine Mandicó, que ha celebrat que s’hagin iniciat aquestes accions a curt termini i que s’hagi desenvolupat l’auditoria de la CASS perquè ‘afecta a tots els usuaris’.

Per la seva part, la consellera del grup mixt, Sílvia Bonet, ha admès que esperaven més detalls de les recomanacions però ha volgut donar un temps perquè el Ministeri disposi de l’informe final. El que ha remarcat és que aquesta missió ‘no es pot separar de la reforma del Model Andorrà d’Atenció Sanitària’ i que quan vegin com s’articulen les propostes podran valorar ‘què és el que ens agrada i el que no’.

TOTES LES NOTÍCIES