Salut treballa en convenis amb l’Oncopole i el Clínic per ampliar els serveis als malalts andorrans

Un dels dossiers que rebrà el nou ministre o ministra de Salut un cop Rosa Ferrer deixi el seu càrrec el 4 de gener serà el dels acords amb l’Oncopole de Tolosa i amb el Clínic de Barcelona que, entre altres qüestions, preveuen millorar la situació dels malalts de càncer d’Andorra que reben tractament en aquests centres. L’objectiu del Ministeri és donar resposta a les demandes de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) i dels malalts de càncer en general que, en no ser ciutadans nacionals d’Espanya o França, no poden acollir-se a alguns serveis complementaris com els d’assistència o d’un allotjament per als acompanyants.

El president d’Assandca, Josep Saravia, va assegurar no tenir notícies de la ministra Rosa Ferrer al respecte, tot i que va valorar les gestions per a l’acord com “una molt bona notícia”. Des d’Assandca se celebraria, especialment, un acord amb l’Oncopole de Tolosa, que es va inaugurar fa poc més d’un any, amb la intenció que esdevingui un centre pioner en el tractament i la recerca de càncer a tot Europa.

 “Hem intentat establir contactes amb l’Oncopole i de moment el que ens han transmès és que volen ser una referència a tot Europa, tant en la recerca com en el tractament, volen ser pioners i volen fins i tot experimentar amb nous tractaments”, ha explicat Saravia. El president d’Assandca insisteix que un acord “com a país” per poder gaudir dels mateixos serveis que els cotitzants francesos en aquest centre seria òptim. Principalment, Saravia creu que així es podria donar resposta a una de les necessitats dels malalts andorrans que s’han de tractar fora del país, l’allotjament, també per als acompanyants.

El president d’Assandca ha explicat que l’Oncopole disposa de llocs per a aquestes circumstàncies i que es doni servei als acompanyants i als familiars en una clínica com aquesta “és una cosa que havíem previst tot i que encara no hem pogut prendre cap acord”. En aquest sentit, la ministra Ferrer va confirmar a l’ANA que es treballava en un conveni amb l’Oncopole i el Clínic de Barcelona per millorar les condicions dels malalts andorrans en aquests centres i donar resposta a algunes de les seves demandes, tot i insistir que ja existeixen mecanismes perquè els andorrans siguin tractats a Tolosa o a Barcelona amb els acords actuals.

No obstant això, Assandca ha reivindicat des de la seva creació que els serveis als malalts de càncer vagin més enllà dels tractaments clínics i se’ls doni suport assistencial i d’allotjament quan hagin de fer tractaments fora d’Andorra. Per això, des de l’associació es treballa també per aconseguir col·laboració dels assistents socials i la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) en els casos en què aquesta sigui possible –com per exemple, per a pacients amb mobilitat reduïda.

De moment, l’únic avenç és que ara Assandca té “un preacord” amb els assistents de l’hospital perquè si l’associació rep una demanda, puguin contactar amb ells i “intentar buscar una solució més ràpida que no com fins ara”, ha explicat Saravia. De la mateixa manera, la FAAD va confirmar a l’associació de malalts de càncer que si tenien un problema amb algun pacient sense mobilitat, els seus voluntaris els donarien un cop de mà. Saravia ha posat l’èmfasi en aquests casos en què Assandca no pot arribar per “manca de mitjans” o perquè “no tothom està preparat psicològicament o amb formació”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES