Salut Pública de Catalunya insta a collir i consumir només els bolets que se sàpiguen identificar

bolets

Amb l’arribada de les pluges de l’estiu com les que han caigut aquests dies, i més tard durant la tardor, moltes persones surten a collir bolets als boscos. De fet, darrerament la seva recol·lecció a Catalunya ha esdevingut una activitat molt popular, practicada tant per població rural com per urbana. Una i altra, però, han de conscienciar-se, a part d’atendre altres recomanacions, de la importància de collir i consumir només aquells bolets que se sàpiguen identificar i que presentin un bon estat de conservació, tal com ha advertit l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

 En aquest sentit, el desconeixement i la confusió de bolets tòxics amb altres espèciescomestibles d’aspecte semblant fan que cada any es produeixin intoxicacions. De fet, a Catalunya hi ha un centenar d’espècies tòxiques, alguna fins i tot mortal. Des de l’any 2010 fins a l’any passat s’han notificat 30 brots d’intoxicació per bolets a l’ASPCAT, amb 92 persones afectades, 23 hospitalitzades i 3 defuncions. A més, i d’acord amb el registre d’altes hospitalàries dels hospitals de Catalunya, es van atendre 190 persones per aquest motiu.
 
L’ASPCAT també alerta que, a causa de la pluja i en funció del grau de maduració, es poden modificar algunes característiques dels bolets, com el color, l’ornamentació o l’aspecte de les làmines i el peu, cosa que pot induir a error a l’hora d’identificar-los. Així, si es necessita ajut per fer-ho, més que guiar-se a través de fotografies i làmines, el més aconsellable és consultar un expert i, en cas de dubte, rebutjar sempre collir el bolet.
 
A més, es recomana que no es cullin aquells bolets que creixin als parcs i jardins de les ciutats, a les vores de camins i carreteres o a prop de zones industrials, ja que poden acumular metalls pesants i altres components químics. Per últim, en cas que es  presentin símptomes digestius o nerviosos després d’haver-ne menjat, cal anar immediatament al centre mèdic més proper i portar, si es pot, restes dels bolets ingerits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.