L’agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha informat al Ministeri de Salut i Benestar de la retirada del mercat de diferents medicaments il·legals. En concret, es tracta dels productes Episdrol càpsules i Epistane càpsules, que contenen el principi farmacològicament actiu metilepitiostanol, i el producte Phreak càpsules que conté els principis actius halodrol, metasterona i metiltestosterona.

Aquests productes es comercialitzen com a complements alimentaris, i s’utilitzen en l’àmbit del fisioculturisme. Es presenten com alternativa als esteroides anabòlics per a augmentar la massa i la força muscular. No es té coneixement que aquests productes es comercialitzin a Andorra.

El consum d’aquest tipus de productes s’ha relacionat amb l’aparició de reaccions adverses com ara lesions hepàtiques greus, accidents cerebrovasculars, insuficiència renal i embòlia pulmonar. En concret, el Sistema Espanyol de Farmacovigilància ha rebut tres notificacions de casos greus de colèstasi hepàtica associats amb l’ús dels productes Episdrol i Epistane.

Tenint en compte que la composició d’aquests productes els confereix la condició de medicaments i que no han estat autoritzats ni registrats com a medicaments, la seva presència en el mercat és il·legal i s’ha ordenat la seva retirada del mercat (alertes farmacèutiques ARS/2013/5548 i ARS/2013/5549).

En cas que alguna persona estigui utilitzant aquests productes i considerant el risc per a la salut que pot suposar el seu consum, es recomana que deixi d’utilitzar-los.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada