Salut constata 6 nous casos d’infecció de VIH durant el 2019

Dades sobre els casos de VIH-SIDA
Dades sobre els casos de VIH-SIDA. Font: Govern d’Andorra

El Ministeri de Salut ha informat que durant el 2019 s’han notificat 6 casos nous d’infecció de VIH a Andorra. Això suposa una taxa d’incidència de 7,41 per cada 100.000 habitants. Les autoritats sanitàries fan pública la xifra coincidint amb el Dia mundial de la Sida, que enguany porta per lema “Solidaritat mundial. Responsabilitat compartida”. La jornada se celebra mundialment des del 1988 per conscienciar sobre els efectes d’aquesta malaltia i per evitar-ne la propagació.

Al Principat, des que es va iniciar el registre de casos, se n’han detectat 98. D’aquests, la gran majoria –el 82,65%– corresponen a homes i el principal factor de risc de contagi continuen sent les conductes sexuals de risc, és a dir, sense protecció. A Andorra el tractament de VIH-Sida està finançat al 100% i, per tant, és gratuït per a totes les persones afectades.

El Ministeri de Salut recorda que, des de l’any passat, tots els Centres d’Atenció Primària del país ofereixen tests ràpids de detecció de la malaltia gratuïts i confidencials. Una detecció precoç de la infecció permet accedir al tractament adequat per millorar la qualitat de vida i prendre mesures per evitar-ne la transmissió. Durant el 2019 es van realitzar 21 d’aquests tests ràpids per detectar infeccions per VIH, tots ells amb resultats negatius.

Amb l’objectiu de facilitar l’accés a la informació al voltant d’aquesta malaltia i dels diferents aspectes relacionats amb la salut sexual, els serveis d’informació oferts per la Consulta Jove també són accessibles i gratuïts per a tota la població.

 

Xifres a nivell europeu

Durant el 2019 s’han notificat 136.449 nous casos de VIH a la Regió Europea de l’OMS, el que representa una taxa d’incidència de 15,6 per 100.000 habitants. Els mecanismes de transmissió més prevalents són les pràctiques sexuals i l’ús de drogues injectades.

TOTES LES NOTÍCIES