Salut activa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

El ministre de Salut, Albert Font
El ministre de Salut, Albert Font (SFGA)

El ministre de Salut, Albert Font, ha presentat aquest dilluns el nou programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. Ho ha fet acompanyat de la cap de l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, i de la doctora especialista en gastroenterologia Montserrat Puig.

Font i Puig han exposat que aquesta malaltia suposa un important problema de salut pública a escala mundial: és el segon càncer que causa més mortalitat. A Andorra, segons dades del registre hospitalari de tumors, van haver-n’hi 35 nous casos el 2021. És el segon càncer més freqüent en les dones –per darrere del de mama– i el tercer en els homes –darrere de pròstata i pulmó–.

La doctora Puig ha destacat que aquesta malaltia s’origina a l’interior del budell gros, la majoria de vegades a partir d’un pòlip que, en determinades ocasions, pot esdevenir maligne. El procés pot tardar fins a 10 anys i sovint, quan comencen a produir-se molèsties, la malaltia ja està força avançada. Per aquest motiu, el ministre ha destacat que “els programes poblacionals permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n’augmenta les possibilitats de curació”.

Així doncs, la voluntat és cribrar la població amb risc mitjà, és a dir les persones que no tenen antecedents familiars i que tenen l’edat com a únic factor de risc no modificable, per a detectar casos on la malaltia es troba en fases inicials primerenques. D’aquesta manera, el programa s’adreça a tota la població resident d’entre 50 i 74 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova per a detectar si les deposicions contenen quantitats petites de sang que no es vegin a simple vista.

El cribratge començarà a desplegar-se aquest mateix dilluns. Vidal ha indicat que tots els que es trobin en aquesta franja rebran una carta d’invitació del programa, per ordre protocol·lari, juntament amb un document de consentiment informat. Amb aquest text, s’haurà d’anar a recollir un tub per a prendre una mostra al CAP. Un cop presa la mostra de femta seguint les instruccions, caldrà datar-la i portar-la de nou al CAP en termini màxim de 3 dies –mentrestant s’haurà de guardar a la nevera–.

El CAP enviarà el tub al laboratori per a analitzar-ho. Si el resultat és negatiu, és molt poc probable que la persona tingui càncer. S’enviarà el resultat per carta i se’l convidarà a fer-se de nou la prova en dos anys. Si el resultat no és concloent, s’avisarà a la persona per a recollir un altre tub i repetir la mostra. En cas de resultat positiu, els indicis de sang probablement indiquin una lesió benigna. No obstant, es contactarà a la persona des de la unitat de cribratge del SAAS i se’l citarà per a realitzar-se una colonoscòpia –procediment pel qual s’estudia la part interior de l’intestí per a visualitzar pòlips i recollir mostres per a biòpsia–.

En cas de no detectar-se pòlips ni càncer, es recomanarà al pacient seguir el programa de detecció precoç i, en aquest cas, se’l contactarà de nou en 10 anys. Si es detecta algun pòlip, s’estudiarà si cal fer-ne revisions periòdiques o retornar al programa de cribratge també en 10 anys. Si es detecta càncer, es derivarà al pacient al circuit assistencial pertinent. Cal recordar que la detecció de la malaltia en fase inicial augmenta la probabilitat de curació.

El programa disposa d’un telèfon d’atenció directa: 867785, disponible de dilluns a divendres de 10 a 13 hores.

Finalment, el ministre ha agraït que el programa s’hagi preparat de manera coordinada amb el Col·legi de Metges, el SAAS, la CASS i tècnics del ministeri.


Èxit del programa de prevenció de càncer de mama
El programa de càncer de còlon i recte és el segon que es posa en funcionament al Principat, després del de càncer de mama. Va iniciar-se el 16 de novembre del 2007 i actualment s’està fent la vuitena ronda. Des de llavors, el programa ha permès diagnosticar 148 dones afectades per aquesta patologia i s’han realitzat més de 31.000 mamografies.

La participació ha anat en augment des que es va crear i en les darreres rondes s’ha mantingut en el 50% de la població citada.

TOTES LES NOTÍCIES