casadevall 1

Des d´avui ja està disponible la xarxa mòbil de quarta generació d´Andorra Telecom, que permet assolir velocitats de dades de fins a 75Megabits per segon. En una primera fase està disponible a totes les capitals de parròquia i al Pas de la Casa, mentre que a les zones més allunyades s’arribarà en una fase posterior. Dels 5.000 terminals que hi ha al país compatibles amb aquesta tecnologia poden utilitzar-la uns 1.500, ja que encara s´han de tancar acords amb alguns fabricants.

La xarxa 4G triplica la velocitat del 3G i arrriba a un màxim de 75Mbps, tant per descarregar dades com per pujar-les. La també anomenada tecnologia LTE arriba a totes els capitals de parròquia i al Pas de la Casa, mentre que a les zones més allunyades arribarà més endavant.

En les fases posteriors es podria invertir fins a un milió d´euros més. Actualment hi ha al país uns 5.000 terminals 4G, tot i que només podran fer servir la xarxa aquells que treballin en la freqüència de 800 Mhz. Això exclou, per exemple, els models iPhone 5 o inferiors de la marca Apple. A més, s´està pendent que la marca Samsung certifiqui la xarxa.

Per ara, els turistes no podran fer servir el 4G, ja que no existeixen acords d’itinerància. Se´n negociaran el 2015, sobretot amb operadors espanyols i francesos. D´altra banda s´han modificat les tarifes del forfet de dades. Es quadriplica la velocitat del forfet més barat, el de deu euros, que ara passa a ser d´1GB. També es rebaixen els preus del de 2 i 5 GB.

5 comentaris

  1. Jo el que es 3G i H no em puc queixar, tambe perque estic bastant al centre… A vegades va millor el 3G/H que la fibra… Pero el que no entenc es que activin un servei quan no es ni el 15% de la poblacio que la pugui aprofitar… M’hauria esperat a tenir ni que fos el 50% i dir que de moment es un test intern petita escala.

  2. Quina gràcia hem fa la notícia, no hi ha un funcionament correcte de la xarxa 3G i activen la 4G ? quin atràs de companyia telefònica que tenim en aquest païs !!!

  3. Però si al Pas de la Casa hi ha llocs que ni el 3G funciona volen que funcioni el 4G???
    Paguem un servei del que no disposem.

  4. Lo chungo es que siquiera funciona en mas del 10% de los terminales… A ver cuanto tardarn en darle servicio a los Samsung y LG G3 por ejemplo…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada