ebola2El ministeri de salut ha activat el protocol per Ebola en detectar-se un cas sospitós. Es tracta d´un home de nacionalitat armènia de mitjana edat i resident al país. L´home s´ha desplaçat aquest dimarts a les 18h. a urgències de l´hospital indicant que tenia febre. Es tracta d´un dels acompanyants de l´home ingressat a l´hospital Clínic de barcelona que pateix malària, i que també ha estat a Guinea Conakry i a Sierra Leone. De moment però les autoritats sanitàries han indicat que la probabilitat que sigui Ebola és minsa tenint en compte que no ha tingut febre i que es podria tractar més aviat de malària o d´una altra malaltia tropical

En ser detectat aquest possible cas s´han activat els protocols i la direcció del SAAS ha decidit buidar la zona d´espera del servei d´urgències i de triatge i desinfectar tots els espais per seguretat. L´home armeni de mitjana edat i resident al país viatjava amb l´home que es troba ingressat a l´hospital Clínic de Barcelona amb malària.

Segons han informat en roda de premsa el pacient havia estat en vigilància pels serveis d´epidemiologia de Catalunya i despres de 24 hores en no tenir símptomes se li havia donat l´alta. Es trobava a Tarragona i aquest dimarts al matí ha agafat un bus a dos quarts de 9h. per venir a Andorra. L´home que viu sol i en tenir febre ha decidit desplaçar-se a l´hospital en notar els primers símptomes. El gabinet de crisi ha decidit a més informar les persones que han estat en contacte amb l´home armeni del cas, es tracta de les persones que es trobaven a urgències en el moment del seu ingrés i de les persones que van viatjar amb ell en el bus de línia regular. 

Salut ha habilitat el telèfon 116 per les persones que puguin haver estat en contacte amb aquesta persona. També han habilitat una zona de la primera planta de l´hospital pels possibles contactes, aquesta darrera nit hi han dormit dos dels facultatius que el van atendre sense protecció.

Les mostres que s´han prés del pacient han estat enviades a l´hospital de referència, el Carlos III de Madrid i els resultats es podrien conèixer durant el matí. Tot i els protocols les autoritats sanitàries han informat que la possibilitat que pateixi  Ebola són molt minses degut a que no tenia febre i apunta més que es podria tractar de malària. 

L´home ja ha rebut durant aquesta nit un tractament antimalàric a l´espera de conèixer els resultats definitius. El director de Salut, Josep Casal, per la seva banda ha explicat que els protocols s´han aplicat correctament evitant crear alarmisme. 

21 comentaris

 1. Los medios de comunicación de Andorra lo estáis haciendo cada vez peor. La psicosis la causáis vosotros, con las malas prácticas que lleváis a cabo. No puede titularse así una noticia de un caso de ébola que, como apuntan en otros medios, podría ser malaria. La notica real es que ha ingresado un hombre con fiebre en el hospital. Que puede ser malaria, pero se ha activado, de todas formas, el protocolo del ébola. Las cosas se empiezan por el principio, y más cuando se trata de información de un tema como este, que pone en peligro la vida de la gente. Con estas cosas no se juega. Los profesionales de la información deberíais tener más cuidado, porque no os dais cuenta de la influencia que tiene lo que vosotros digáis. Si se genera psicosis en Andorra, cosa que ya está ocurriendo, no va a ganar nadie. Y no os equivoquéis, la culpa es del medio, o de los medios, que la han generado.

  1. Ane, el titular del comunicat oficial que es pot trobar a la pàgina de Govern diu “Activació del protocol per un cas de sospita d’Ebola”. Però com sempre és més fàcil que se les carregui el missatger.

   1. El mensajero, en este caso, el periodista, tiene el derecho y el deber de cambiar el titular y adaptarlo a las necesidades de la población. Por lo que entiende, ustedes se han limitado a copiar el titular del comunicado de Gobierno, es decir, de una nota de prensa. Un periodista puede hacer eso. Un buen periodista no. Depende del tipo de piezas, y del tipo de información que quieran ofrecer, claro.

    1. Sempre ha d’haver-hi el listillo de torn que en sap més que els professionals? Per què no feu el vostre propi mitjà a veure si en sabeu tant i deixeu de tocar el que no sona? Ah, i feu-lo gratuït també, és clar..

     1. Yo ya trabajo en un medio de comunicación, y le diré que es gratuito. Pero tenga cuidado, porque no hay ningún medio libre de ataduras (ni políticas ni económicas), y esa es la moneda con la que paga la sociedad. Ninguno. Ni los de pago ni los gratuitos. Se trata entonces, de contrastar información, que es lo que me llevó a dejar mi comentario. Esa es la única forma de acercarse a los hechos, el profesional que firma esta pieza sabe que es así. No por hacer una observación en una noticia se es más o menos listillo. Ser crítico con el trabajo de mis compañeros no es ser listillo. Un listillo no tiene argumentos.

 2. Sap greu per les persones posiblement infectades pero haurem e saber qui son per saber si hem estat en contacte o no, com a Madrid que de seguida diuent qui son per mes seguretat.

 3. Alguna cosa ha fallat!!! Clar esta!!!!
  El amic a Bcn ingressat ell a Tarragona. Puja en bus sense cap control. I els altres 2 russos a on estan????
  No em cuadra res!!!!

 4. Quina comèdia!, trobo a faltar el Cinca per aquí al mig

 5. La meva pregunta és: quina coordinació hi ha entre andorra i españa? a aquesta persona no se l’havia de tenir com a contacte de la persona ingressada i trucarlo per saber si s’ha pres la temperatura? no se li havia de dir que en cas de trobarse malament no vaigui a urgències i truqui a algú de sanitat? Esperem que no sigui res per andorra però no sé qui lidera el projecte però hi veig moltes mancances

 6. Crec que hi ha molta sicosis!!!
  Tothom que vingu d’Africa i es trobi malament ha d’esser sospitos d’Ebola?
  Fa unes setmanes ni se’ls hi hauria passat pel cap!!!

 7. Crec que hi ha molta sicosis!!!
  Tothom que vingu d’Africa i es trobi malament ha d’esser sospitos d’Ebola?
  Fa unes setmanes ni se’ls hi hauria passat pel cap!!!

 8. fa dues setmanes vaig llegir una noticia que deia lo següent “estem preparats per a fer front a l’ebola a Andorra” i ara lo que penso es: que fa aquest home entrant per urgencies? si se suposa que l’han ingressat sabent d’on venia i demés i com se sap que pot ser ebola si no te febre que es el primer símptoma? i apart, que fa viatjant en transport públic si hi ha una sospita? així van començar a espanya…

 9. Es parla molt de protocol d’actuació contra l’ebola pero no se’n sap res. Perquè? On es pot consultar? Andorra es massa petit per deixar-ho en coneixement tan sols d’uns quants. Cal possar en coneixement de tota la població aquest protocol d’actuació de forma URGENT. Que n’ha de saber la població? Com ha d’afrontar cada situació segons cada escenari? Que no sigui massa tard…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada