S’activa el nou portal per a donar a conèixer la història d’Andorra

Captura de la web Relat Històric d'Andorra
Captura de la web Relat Històric d’Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, han presentat aquest dimarts a la tarda la nova eina digital per a donar a conèixer la història d’Andorra, així com les raons de l’existència del territori com a Estat. El projecte s’ha concretat en un portal web batejat com a Relat Històric d’Andorra, accessible per a tothom i que permet conèixer de primera mà i amb informacions fidedignes els diferents períodes de la història del país. L’adreça d’accés és www.historia.ad.

La iniciativa, tal com han explicat Espot i Riva, va arrencar l’any 2019 donant resposta al compromís electoral de crear un relat identitari per a l’ordenació del món museístic i és un projecte viu que s’anirà ampliant i nodrint amb el temps. “Ens mancava un document, amb majúscules, que narrés de forma cronològica, ordenada i acurada els esdeveniments més rellevants que ens han portat a ser el que som, tenint com a punt de partida els orígens geològics de la serralada dels Pirineus perquè al capdavall, és innegable que l’Andorra d’avui s’explica, també, pel seu particular enclavament geogràfic”, ha detallat Espot.

En una línia similar s’ha expressat la ministra Riva, qui ha destacat que el projecte està “adreçat a tots els públics i es tracta d’una eina viva, evolutiva, que anirà creixent tant en continguts com en nous formats per a arribar a públics de diferents generacions i amb interessos diferents, per a elaborar entre tots una identitat col·lectiva”.

El portal web, més enllà del relat cronològic, es nodreix també de les monografies ‘En detall’, que posen el focus en aspectes concrets de la història d’Andorra, com ara els orígens del turisme o l’evolució de la premsa des dels seus inicis. A més, la plataforma també serveix de nexe entre el relat i els elements patrimonials (béns mobles, immobles i immaterials) i permet dotar de discurs els monuments, paisatges culturals, futurs museus o centres d’interpretació.

Així mateix, Riva també ha destacat que properament s’instal·larà una nova senyalització dels monuments que formen part de l’Inventari general del patrimoni cultural d’Andorra, que no només tindran un segell que els identifiqui, sinó que també disposaran d’un QR d’enllaç amb el portal web del Relat Històric d’Andorra.

A l’apartat ‘La teva història’ cadascú podrà aportar testimonis personals o de família, així com treballs individuals de recerca, i també hi ha una pàgina amb el recull dels articles científics, elaborats per historiadors i altres especialistes en diferents matèries, en els quals es basa la versió, necessàriament sintètica i divulgativa, del portal web.

Tot aquest treball ha estat capitanejat pel Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra i ha comptat amb la col·laboració d’Andorra Recerca + Innovació. La recerca històrica ha estat coordinada per Jordi Guillamet i Xavier Llovera i més d’una vintena d’historiadors i d’especialistes en altres matèries hi han contribuït amb els seus articles. Cadascun, des de la seva expertesa, ha dut a terme una feina imprescindible que sovint passa inadvertida per la societat. Finalment, pel que fa al desenvolupament del lloc web, l’empresa que se n’ha encarregat ha estat Creavisio.

TOTES LES NOTÍCIES