El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, acompanyat de l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytan, es troben desplaçats a Cartagena d’Índies, Colòmbia, amb motiu de la reunió ministerial prèvia a la XXV Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc el 2016. En la Reunió de Ministres d’Afers Exteriors de la Conferència Iberoamericana es farà un balanç de l’acompliment dels mandats de la passada Cimera celebrada a Mèxic. Aquesta reunió també és el marc de presentació del Pla d’Acció Quadriennal de la Cooperació Iberoamericana (2015-2018).

Durant la seva estada a Colòmbia, el ministre s’ha reunit amb la ministra colombiana, Maria Ángela Holguín, per tancar els detalls de la celebració de la reunió sectorial de ministres d’Educació que tindrà lloc durant el pròxim any a Andorra, preparatòria a la Cimera. La celebració d’aquesta reunió va ser un compromís adquirit entre el cap de Govern, Antoni Martí, i el seu homòleg colombià, Manuel Santos, en la reunió bilateral mantinguda durant l’estada a París amb motiu de la COP21, i s’ha fet oficial per part de la ministra Holguín durant la trobada de Cartagena. Aquest compromís es va refermar en la correspondència mantinguda, entre els ministres d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover i la seva homòloga, Gina Parody. Aquesta acció de caràcter internacional dóna continuïtat al treball endegat pel Govern en temes de reconeixement i homologació de títols i promoció de la mobilitat acadèmica.

En aquest sentit i en el marc de la reunió, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha anunciat la futura adhesió d’Andorra a l’Aliança per a la Mobilitat Acadèmica a Iberoamèrica, una acció d’intercanvi acadèmic destinada a estudiants, professors i investigadors de la comunitat Iberoamericana.

El ministre té fixades en la seva agenda d’aquests dies reunions de caràcter bilateral amb diversos països com són El Salvador, Guatemala i Costa Rica, tots ells associats al Sistema de la Integració Centreamericana (SICA), l’organisme que coordina institucionalment la integració de la regió de Centre-Amèrica. Amb els membres d’aquest organisme està previst organitzar el pròxim estiu un Fòrum Empresarial centreamericà a Andorra, amb participació institucional i del sector privat.

Saboya també ha mantingut una trobada bilateral amb el seu homòleg a Paraguai, així com amb el nou secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, José Luis Carneiro, amb el qual ha pogut tractar temes d’interès per ambdós estats i temes concernents a la comunitat portuguesa present al Principat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada