Saboya participa a la 57a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona de l’ONU

El ministre d’Afers Exteriors i actual president del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, Gilbert Saboya, s’ha desplaçat entre ahir i avui a la seu de les Nacions Unides de Nova York per assistir a la 57a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW). El tema principal d’aquest any ha estat l’eliminació i la prevenció de totes les formes de violència envers la dona i les nenes. En aquest marc, Saboya ha pogut informar sobre la signatura del Conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica, el passat 22 de febrer de 2013 a Estrasburg.

La Comissió és el principal òrgan de Nacions Unides encarregat d’elaborar polítiques dedicades exclusivament a la igualtat de gènere i la defensa dels drets de les dones. Cada any, els estats membres es reuneixen a Nova York amb l’objectiu d’avaluar els progressos realitzats en igualtat de gènere, identificar els reptes, determinar els objectius i formular polítiques encaminades a promoure la igualtat de gènere i donar més poder a la dona.

Al debat general de la Comissió, Saboya ha manifestat aquest dimarts en el seu discurs que és necessari promoure l’educació dels drets humans com a mitjà necessari per reforçar la prevenció i lluitar contra la violència de gènere. El ministre d’Afers Exteriors, en qualitat de president del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, també va participar ahir a la conferència La violència envers les dones: la nostra preocupació, la nostra resposta, organitzada en el marc de la 57a sessió de la Comissió de la condició jurídica i social de la dona (CSW) pel Consell d’Europa i la Missió Permanent de França a les Nacions Unides.

L’objectiu d’aquesta conferència ha estat tractar el tema de la violència envers les dones i promoure el Conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica. Saboya ha destacat que aquest conveni es va obrir a signatura a Istambul l’11 de maig del 2011 i que suposa l’acompliment d’un conjunt d’iniciatives preses pel Consell d’Europa des del 1990 i el primer instrument jurídic a Europa en l’àmbit de la violència envers les dones i la violència domèstica.

Saboya ha participat també a una Concertació francòfona d’alt nivell sobre la lluita contra la violència envers les dones i les nenes, coorganitzada per l’Organització Internacional de la Francofonia i ONU-Femmes. La trobada ha permès aprovar un Pla d’Acció francòfon de polítiques i accions per eliminar tot tipus de violència contra les dones i les nenes.

El ministre ha destacat que Andorra creu que un dels mitjans més efectius per abordar aquesta qüestió de la violència és la prevenció. Una prevenció que ha d’impedir aquest tipus de violència abans que tingui lloc, mitjançant l’educació i el respecte als drets humans en general i de les dones i nenes en particular. Saboya ha recordat que el respecte vers l’altre, la tolerància i la igualtat en el tracte s’ha d’ensenyar des dels primers anys de vida, i ha remarcat que precisament aquesta ha estat una de les prioritats de la presidència d’Andorra al Consell d’Europa.

El ministre també ha mantingut aquest dilluns una trobada bilateral amb ministra d’Afers Exteriors, Justícia i Cultura de Liechtenstein, Aurèlia Frick, amb qui ha parlat del desenvolupament de la presidència andorrana al Consell d’Europa i dels treballs d’aproximació a la UE, entre altres temes.

TOTES LES NOTÍCIES