frontera2El ministre d’Afers Exteriors defensa la necessitat d’establir l’Acord d’associació que Andorra ha de començar a negociar amb la Unió Europea a la tardor. Gilbert Saboya explica que, a banda d’accedir al mercat interior europeu, també permetrà que els andorrans puguin viatjar, estudiar i treballar als estats de la Unió sense els entrebancs actuals. El Govern no descarta fer un referèndum per validar l’acord.

L’Acord d’associació amb la UE permetria l’accés d’Andorra al mercat comú i que les empreses, per tant, poguessin exportar-hi béns i serveis lliurement. A més, però, també hi hauria beneficis per als ciutadans, com l’accès al mercat de treball i als estudis. Per això, segons Saboya, “s’ha de veure amb una perspectiva més àmplia”.

Saboya reconeix que adaptar el país a la normativa europea suposarà un esforç, però posa Liechtenstein com a exemple. Assegura que la capacitat d’adaptació d’aquest país “ha anat en paral·lel als resultats assolits en creixement, sobretot en petites indústries i serveis”.

Sobre si s’hauria de sotmetre a referèndum l’acord d’associació, el ministre considera que s’ha de madurar un cop la negociació avanci. En qualsevol cas, però, creu que hi ha d’haver un màxim de consens polític i participació prèvia per encarar el procés i ajudar “a crear aquesta idea que aquest és un canvi necessari i una oportunitat per a Andorra”. Un d’aquests mecanismes previs de participació han estat les trobades informatives amb diversos sectors econòmics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada