El  ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha estat rebut pel seu homòleg,  Witold Waszczykowski a la seu del ministeri d’Afers Exteriors, en una trobada oficial en motiu dels 20 anys de relacions diplomàtiques entre els dos països. Durant la seva estada a Varsòvia el ministre ha mantingut diverses reunions de treball amb autoritats del Govern polonès.

Durant l’esmorzar de treball, Saboya i Waszczykowski acompanyat per  l’ambaixadora de Polònia a Andorra, Marzenna Adamczyk, i la sotsdirectora del departament de Política Europea, Anna Sochanska, s’han abordat temes d’àmbit bilateral. Ambdós ministres també han tractat aspectes relacionats amb les relacions amb la Unió Europea, i en especial Saboya ha explicat el procés d’acostament entre Andorra i la UE, el curs de les negociacions i l’agenda prevista per als pròxims mesos. Gilbert Saboya ha reafirmat davant el seu homòleg el suport d’Andorra a la candidatura de Polònia com a membre no permanent del Consell de Seguretat de l’Organització de les Nacions Unides pel període 2018-2019 de cara a les pròximes eleccions que tindran lloc el pròxim mes de juny a Nova York.

Posteriorment, Gilbert Saboya, s’ha desplaçat al ministeri de Finances on s’ha trobat amb el viceministre de Finances de Polònia, Pawel Gruza. Durant la reunió Saboya ha exposat la política d’Andorra en matèria de transparència fiscal que ha de permetre satisfer els criteris inicials fixats per Polònia per facilitar la sortida d’Andorra de la llista de jurisdiccions amb règim fiscal preferencial d’aquest país i per avançar en un possible acord d’intercanvi automàtic d’informació fiscal entre els dos Estats i eventualment en una futura negociació per un conveni de no doble imposició.

Al migdia, Saboya ha estat rebut pel viceministre de Desenvolupament Econòmic, Tadeusz Koscinski, a la seu d’aquest ministeri. La reunió també ha comptat amb la presència del sotsdirector del Departament de Cooperació Internacional, Tomasz Salomon. En la trobada, Gilbert Saboya ha presentat els diferents projectes que Andorra està portant a terme en matèria de diversificació econòmica i ha exposat l’estratègia marcada pel Govern en el procés d’homologació així com d’accés als mercats i la competitivitat en aquests. Saboya també ha explicat que dins aquesta estratègia les prioritats passen per l’actualització dels sectors tradicionals com el turisme i el desenvolupament de nous sectors en l’àmbit de la tecnologia, l’educació o la salut. Ambdues delegacions han explorat diversos mecanismes per intercanviar experiències empresarials i han acordat, a iniciativa de l’ambaixadora d’Andorra a Polònia organitzar jornades amb empresaris d’ambdós països per explorar diferents oportunitats de negoci. També s’ha tractat l’impuls d’Andorra com a destinació turística dins el mercat polonès.

Posteriorment, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, s’ha desplaçat al College of Europe amb seu a la localitat de Natolin, on ha fet una exposició davant la comunitat educativa d’aquest centre d’ensenyament superior que ofereix titulacions de nivell de màster en afers europeus en els àmbits de les ciències polítiques, el dret, i les relacions internacionals. Sota el títol “El canvi ofereix oportunitats”, el ministre ha explicat el canvi experimentat per Andorra els últims anys amb l’obertura econòmica, la inversió estrangera i la implementació de profundes reformes internes dirigides a aconseguir una major competitivitat en l’economia global.

Previ a aquesta presentació, Gilbert Saboya ha celebrat un dinar de treball amb el catedràtic de Civilització Europea en aquest campus, Richard Butterwick-Pawlikowski,  i amb el director de Comunicació i Reclutament, Richard Washington.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada