Saboya: “els dubtes sobre la voluntat de Mònaco de continuar amb l’acord amb la UE són infundats”

saboyaEl  ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha comparegut aquest dimecres davant la Comissió Legislativa de Política Exterior per comentar l’avenç en les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea. Tal com ha indicat en declaracions posteriors, Saboya ha volgut deixar clar que Mònaco té la voluntat de continuar amb les negociacions amb el ritme previst, i ha acusat Liberals d’Andorra de “treure de context” una carta dels parlamentaris de Mònaco demanant l’ajornament d’una reunió. De fet, el ministre ha afegit que els liberals “tenien molt fàcil saber quina és la posició de Mònaco només tenint l’educació d’assistir al dinar oficial” que va oferir el ministre d’Exteriors, Gilles Tonelli, durant la seva visita a Andorra el passat juliol. D’altra banda, Saboya ha anunciat que, tenint en compte que el Regne Unit encara no ha fet la demanda formal per abandonar la UE, s’ha pogut fixar un calendari de reunions per avançar en les negociacions per l’acord d’associació fins al juliol de l’any vinent.

El ministre Gilbert Saboya ha lamentat que Liberals d’Andorra utilitzi la carta que els parlamentaris de Mònaco van enviar per ajornar una reunió “per vehicular un discurs contrari a les negociacions” de l’acord d’associació. A més, els ha retret que no assistissin al dinar oficial que va oferir el seu homòleg monegasc per poder haver tingut l’oportunitat de comprovar la posició de Mònaco “abans de manipular la realitat d’aquesta manera”.

En aquests moments, segons ha indicat Saboya, s’ha aconseguit estabilitzar el text del marc institucional de l’acord, que inclou les aportacions de cadascuna de les parts que després seran objecte de debat polític, i ja s’ha començat a tractar la part sectorial, començant per la lliure circulació de mercaderies. En aquest punt, el ministre ha indicat que s’està estudiant com articular una solució per preservar la substància de l’Acord Duaner. En aquest sentit, la voluntat és que hi hagi un cos comú, i protocols particulars que puguin incloure les particularitats de cada país. En concret, el que cal preservar són els acords duaners d’Andorra i també de San Marino, acords en temes farmacèutics i els acords de cooperació que tenen també Andorra i San Marino.

A més, el ministre ha destacat que, tenint en compte que el Regne Unit encara no ha invocat l’article 50, les converses continuen amb els ritmes previstos i, de fet, s’ha fixat un calendari que inclou reunions periòdiques fins al juliol de l’any vinent. Segons Saboya, aquest fet permet tenir una visibilitat del procés de negociació “més àmplia que la que podíem tenir durant els primers moments posteriors al ‘Brexit'”, i dóna “una indicació clara de la voluntat de continuïtat de les negociacions per part de la Unió Europea”. 

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES