saboya-montobbioEl  ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha fet una valoració “positiva” de la feina feta en el marc de les negociacions amb la Unió Europea en aquest darrer any i mig i ha subratllat especialment el fet que s’hagi aconseguit posicions “comunes i consensuades” en el marc institucional i ho ha valorat manifestant que això és un “bon senyal” de cara a la continuïtat de les negociacions. Saboya ha fet aquestes manifestacions en el marc de la cinquena conferència dels Diàlegs Europeus organitzats per l’Ambaixada d’Espanya i que ha anat a càrrec de la directora d”Esglobal’ i membre del Consell Espanyol de l’European Council on Foreign Relations i del Consell Científic del Reial Institut Elcano, Cristina Manzano, que ha parlat de l’estratègia global europea en matèria de seguretat i política exterior. Manzano ha posat en relleu que es tracta d’un document “ambiciós” i que malgrat arriba en un moment de molts reptes és “necessari” per marcar uns objectius comuns. Sobre la negociació d’Andorra amb la UE, l’experta considera que la UE s’ha “adonat” que ha de ser “més flexible” en certes qüestions, la qual cosa pot servir per fer valdre les especificitats. 

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, considera que el fet que s’hagin aconseguit propostes “consensuades i comunes” en la negociació sobre el marc institucional en les negociacions amb la Unió Europea és “un bon senyal” per a la continuïtat de les negociacions, independentment que ara cadascun dels estats defensi la seva posició en els àmbits sectorials.

El ministre ha posat en relleu que aquest marc institucional “no està tancat” però que sí que hi ha “reflectides” les posicions comunes dels tres estats negociadors: Andorra, Mònaco i San Marino i que ara caldrà avançar en les negociacions sectorials. Ha valorat de manera “molt positiva” la feina que s’ha fet en aquest any i mig i ha remarcat que en la reunió que hi ha prevista aquesta setmana entre el cap de Govern, Toni Martí, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s’ha de fer “balanç” d’aquest treball. Creu que serà també una bona manera “d’explicar i acompanyar” l document presentat per Andorra sobre la lliure circulació de mercaderies des del “punt de vista polític” i per “avançar en el plantejament” del Principat sobre aquesta matèria.

Saboya ha fet aquestes manifestacions en el marc de la cinquena conferència del cicle Diàlegs Europeus de l’Ambaixada espanyola i que ha pronunciat la directora d”Esglobal’ i membre del Consell Espanyol de l’European Council on Foreign Relations i del Consell Científic del Reial Institut Elcano, Cristina Manzano, que ha parlat de l’estratègia global europea en matèria de seguretat i de política exterior. Manzano ha posat en relleu que aquest és un document presentat per la Unió Europea a finals del mes de juny i que és “ambiciós” ja que “redefineix com es veu la Unió Europea al món”. Malgrat arriba en un moment de molts “desafiaments” l’experta creu que és “necessari” ja que estableix uns objectius comuns i “pot fer la UE més forta”.

Sobre la negociació per l’acord d’associació entre Andorra i la UE, i com es pot fer valdre les especificitats, Manzano ha destacat que la UE té “punts a respectar” però també ha manifestat que “des de fa un temps” s’ha “adonat” que ha de ser “més flexible” en certs aspectes i, per tant, no tractar a tothom de la mateixa manera. Ha recordat, però, que “una negociació és un procés d’acostament mutu” i que les dues parts han de fer cessions. Pel que fa a l’impacte del Brexit, ha destacat que pot ser que en alguns sectors sorgeixi el pensament que no es poden fer diferències perquè no hi hagi altres països que puguin demanar el mateix tracte però també considera que Europa serà “més forta” després d’aquest Brexit i que hi haurà un acord “en temes essencials”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada