saboyaLa llei que ha de permetre la reestructuració de Banca Privada d’Andorra és una de les prioritats per afrontar la crisi de l’entitat, i en aquest sentit el Govern espera poder comptar amb el text la setmana vinent. Gilbert Saboya, que amb el jurament del fins ara cap de Govern, Toni Martí, ha assumit les funcions de cap de Govern fins al moment de la investidura, ha confiat que es pugui comptar amb la llei la setmana vinent. Perquè això sigui així, però, cal que les diferents forces polítiques cedeixin a escurçar els terminis previstos per a l’elecció dels presidents de grups parlamentaris i la investidura del cap de Govern. Així, Ladislau Baró (DA) s’hi ha mostrat obert, Josep Pintat (Ld’A) i Víctor Naudi (SDP) han afirmat que mentre el reglament ho permeti no hi posaran resistència, i Pere López (PS) ha remarcat que abans de poder fer aquest pas cal que el Govern presenti un full de ruta clar per solucionar aquest afer, cosa que assegura que de moment no s’ha fet.

El cap de Govern en funcions, Gilbert Saboya, ha indicat que cal assegurar la continuïtat de l’esforç fet aquestes darreres setmanes i que cal treballar amb la urgència de la situació i adaptar els calendaris al ritme dels textos que s’estan preparant. Així, ha confiat comptar amb la col·laboració de totes les forces polítiques per aconseguir-ho, i ha indicat que tenir la llei la setmana vinent seria “un bon pas”.

Ara, el Govern treballa en el redactat de la llei que ha de permetre la reestructuració i resolució de les entitats bancàries amb risc sistèmic, i Saboya assegura que després de les reunions mantingudes amb les forces polítiques i el sector financer, aquesta setmana s’hauria de tenir un text preparat.

Mentrestant, però, el Govern també treballa en les mesures perquè el teixit productiu del país es vegi afectat, el mínim possible per la situació. Es vol proveir de liquidesa les empreses perquè puguin pagar les nòmines, les seves factures i seguir amb la seva operativa normal, i per això es vol tenir a punt una línia d’avals que els permeti treballar amb normalitat, ja que Saboya assegura que “hi ha moltes empreses que tenen recursos però els tenen en un banc que no té operativa”. En els propers dos dies, segons Saboya, s’ha d’acabar de tancar la part legal d’aquesta mesura, i encara queda tancar les condicions dels préstecs, quin ús se’n pot fer i quines prioritats hi haurà.

Perquè el text que ha de regular la reestructuració de BPA es pugui aprovar el més aviat possible cal la col·laboració de totes les forces polítiques. En aquest sentit, evidentment es compta amb el suport de Demòcrates per Andorra, però cal assegurar que també hi estiguin d’acord Liberals d’Andorra, Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés. Ladislau Baró ha assenyalat que cal un equilibri entre celeritat i la qualitat del treball, però ha confiat que la setmana vinent serà decisiva.

En aquest sentit, tots els partits han refermat la voluntat de treballar al costat del Govern per trobar una solució, però han exigit més informació. Pel que fa al PS, Pere López ha indicat que el que cal és un full de ruta concret que opina que el Govern no té, i ha indicat que la unitat no és que el Govern els doni un text i els informi, sinó que pensa que se’ls hauria de permetre treballar conjuntament en la solució.

Josep Pintat i Víctor Naudi han coincidit que si cal avançar els terminis i la llei ho permet no hi posaran traves, però que cal un full de ruta a seguir. A més, Pintat ha reclamat un informe de l’INAF sobre la situació, que assegura haver demanat “per activa i per passiva” i que no s’ha fet. 

Així, sembla que les majors dificultats per avançar els terminis vindrien de la banda socialdemòcrata. López apunta que la solució ha d’incloure tres elements importants: protegir els treballadors de l’entitat, un procés que garanteixi que es depuraran totes les responsabilitats administratives, institucionals o polítiques si és el cas i que la solució no impliqui una aportació de fons públics.

Text i foto: ANA

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada