Rotterdam

rotterdam

Superfície

304 km2. La ciutat se situa a l’oest dels Països Baixos, a 30 km del mar.

Població
600.000 habitants

Idioma
Holandès, tot i que la majoria de persones parla anglès.

Economia
El comerç portuari és una de les principals fonts d’ ingressos de la ciutat. Cal tenir en compte que el port de Rotterdam és el més gran d’Europa.

Gastronomia
Les patates, els pèsols i els peixos són alguns dels productes principals de la cuina holandesa. La sopa amb salsitxes, els formatges i també la cuina oriental s’ha integrat en la gastronomia holandesa.

Clima
El clima a Rotterdamn es caracteritza pels hiverns freds i pels estius frescos.
L’estiu és l’estació més humida, amb màximes diàries de 20 graus.

Comunicacions
L’aeroport de Rotterdam està situat a tan sols sis quilòmetres de la ciutat. Hi ha un eficient sistema d’autobusos que connecten l’urbs amb l’aeroport.

Durant la Segona Guerra Mundial, Rotterdam va quedar pràcticament destruïda però, actualment, és una ciutat moderna, amb arquitectura de disseny.

Un dels símbols d’aquesta reconstrucció és el Groothandelsgebouw, el primer edifici que va ser construït a la ciutat després de la guerra. L’edifici era la seu de més d’un centenar d’empreses minoristes. El 2005 va ser rehabilitat, recuperant el color de l’edifici original.

Un altre exemple de modernitatsón les conegudes com ‘les cases cúbiques’. Varen ser dissenyades l’any 1984 per Piet Blom i és un complex format per 38 cases, ubicades junt a l’estació de metro de Station – Blaak, amb una inclinació de 45 graus. Una de les cases està habilitada com a museu i es pot visitar.

La Van Nelle fabriek és un dels monuments industrials més importants del país. Construïda entre el 1927 i el 1929, està inclòs per la Unesco dins els 100 monuments holandesos més importants. Aquesta antiga fàbrica de tabac, cafès i tes és, des del 1995, un centre de negocis.

En una visita de Rotterdam resulta recomanable visitar la zona residencial de Kiefhoek- La construcció data d’ entre 1928 i 1930 i forma part de les principals edificacions del segle XX. Els habitatges es van renovar durant els anys 90, respectant el disseny original.

Un altre dels edificis notables és el Het Witte Huis, el primer gratacels d’Europa, amb un disseny que recorda l’Art Nouveu i completat el 1898. Curiosament, aquest edifici amb 11 pisos i 43 metres d’altura, va ser un dels pocs que va ‘sobreviure’ al bombardeig de 1940.

El Hookdkantoor Hal, projectat el 1901, també recorda l’estil Art Noveau i destaquen els particulars campanaris. L’edifici acull des del 1993 l’Hotel New York. Per completar el recorregut per edificis notables, hem d’esmentar l’Standhuis o Ajuntament, d’estil neorenaixentista, que també va sobreviure al bombardeig. Declarat Monument Nacional, és característica la seva Torre de 71 metres d’altura.

Símbol de l’època industrial de Rotterdam, és el pont d’acer conegut com a De Hef, que uneix l’illa del nord amb el barri de Feijenoord. També cal esmentar l’ església de Sant Llorenç, l’únic edifici de l’Edat Mitjana que es conserva a la ciutat.

Per El Tot Granollers / AMIC – Redacció