El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha intervingut en la 3a sessió del Fòrum sobre Coneixement, Innovació i Sostenibilitat, celebrat aquest divendres a Madrid i organitzat per l’ambaixada d’Andorra a Espanya i la Secretaria Iberoamericana.

Aquesta jornada s’emmarca dins del calendari de conferències de la Cimera Iberoamericana 2020 i a més de Rossell, han intervingut en la sessió l’exsecretària de Medi Ambient de la Ciutat de Mèxic, Tanya Müller i el catedràtic en ecologia de la Universitat d’Alcalà, Antonio Gómez. La tercera sessió ha tingut com a eixos temàtics centrals la innovació i les polítiques de medi ambient encaminades cap al desenvolupament sostenible.

Durant el seu discurs, Rossell s’ha referit a la innovació per al desenvolupament sostenible com una estratègia, i a l’hora una eina, per complir amb els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) i ha exposat que Andorra vol treballar envers aquest concepte, associat amb l’impacte disruptiu i impredictible de les noves tecnologies en la societat actual, des dels àmbits econòmic, social, mediambiental, cultural i educatiu.

Rossell també s’ha referit al contingut de l’informe nacional voluntari presentat a Nacions Unides al juliol del 2018. Ha destacat que la majoria de les polítiques ambientals d’Andorra estan establertes per al 2020 i els bons resultats obtinguts en els àmbits de l’aigua, de l’aire o dels residus, entre altres, posen de manifest que s’ha de continuar treballant fixant estratègies amb objectius concrets, de forma tranversal, i en acord amb els ODS de Nacions Unides per al 2030, promovent la participació pública.

Rossell també ha fet referència a la recent aprovació pel Govern d’un Pla Estratègic Nacional per a la implementació de la Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Aquest preveu la creació d’un Grup de Treball Obert, format per representants de tots els sectors implicats, que promogui i coordini les polítiques i accions per a la implementació de l’Agenda 2030 i faci el seguiment de l’assoliment dels ODS.

El director de Medi Ambient ha expressat el compromís d’Andorra d’enfortir l’enfocament en la transició ecològica i el medi ambient en l’agenda iberoamericana, com també aprofitar la inclusió en el Pla Quadriennal de la Cooperació Iberoamericana, proposada per Andorra, d’un eix transversal sobre el medi ambient com a àmbit primordial en l’Agenda de la Cooperació Iberoamericana. Andorra acollirà aquest any la reunió de la xarxa iberoamericana de les oficines de canvi climàtic i el proper any la conferència de directors iberoamericans de l’aigua i una reunió de ministres iberoamericans de medi ambient.

Les sessions del Fòrum sobre Coneixement, Innovació i Sostenibilitat estan destinades al públic interessat per les qüestions Iberoamericanes, als ambaixadors dels països de la SEGIB així com als diplomàtics acreditats. La voluntat de les trobades és la reflexió conjunta sobre les principals temàtiques al voltant del lema “Innovació pel Desenvolupament Sostenible- Objectiu 2030” que Andorra ha escollit com a Secretaria Pro Tempore de la Conferència Iberoamericana per als anys 2019-2020, que va assumir el passat mes de novembre després de la Cimera de Guatemala.