Rosiñol i Escorihuela parlen de la situació dels refugiats i creuen que està ara “estancada”

rosinol-escorihuelaEl periodista Xavi Rosiñol i el fotògraf Isidre Escorihuela han parlat aquest divendres a la tarda a la Biblioteca Comunal de la Massana sobre els refugiats després de la seva estada al camp d’Idomeni, Katsikas i Filippiadas. Els dos han coincidit en assenyalar les dures condicions en què es trobaven les persones en aquests camps i també que la situació ara com ara és “d’estancament” tal com l’ha definit Rosiñol, ja que “no hi ha pressió de la ciutadania”. De la seva banda, Escorihuela, ha remarcat que és important que es vagi parlant d’aquest tema perquè “no s’adormi”. Tots dos s’han mostrat crítics amb el paper de la premsa i de les autoritats europees. La xerrada s’emmarca en la Temporada de l’Escena Nacional d’Andorra i és prèvia a la lectura dramatitzada ‘Refugiats’ que tindrà lloc la setmana vinent.

El periodista Xavi Rosiñol i el fotògraf Isidre Escorihuela assenyalen les dures condicions de vida que viuen les persones que es troben als camps de refugiats i lamenten que la situació estigui ara “estancada” ja que “no hi ha pressió de la ciutadania” tal com ha remarcat Rosiñol. Tots dos han exposat les seves vivències als camps d’Idomeni, on va ser Rosiñol amb el grup Txarango i a Katsikas i Filippiadas, on va ser Escorihuela.

Tots dos s’han mostrat molt crítics amb el paper dels mitjans de comunicació, Rosiñol ha explicat que quan ells van arribar a Idomeni només hi havia un periodista allà, i amb el de les autoritats europees, que estan permetent que milers de persones visquin en unes condicions que segons Rosiñol són “obscenes”. De fet, el periodista explica que el “cop a l’estòmac” el va sentir en veure “la violència exercida” contra aquestes persones i com tot i viure en unes condicions “deplorables” tenien una “dignitat absoluta”.

Ambdos han remarcat la importància que es facin xerrades i que es vagi parlant d’aquesta qüestió perquè “no s’adormi” tal com ha remarcat Escorihuela, ja que per exemple “la premsa filtra” la informació que arriba als ciutadans i això fa que al final hi hagi una desinformació total. Escorihuela ha remarcat que les condicions en aquests dos camps són extremes perquè els militars són “molt durs” i ha explicat com s’ha aplicat la política del “divideix i venceràs” repartint aquestes persones per hotels que ara com ara estan buits a l’espera “de veure què passarà a l’estiu”.

Rosiñol ha lamentat que les fronteres que estan posant els països europeus només aconsegueixin “morts” i que no hi hagi un interès de la població pel que està passant i més tenint en compte que “nosaltres hem viscut” situacions com aquestes.

La xerrada estava emmarcada en la Temporada de l’Escena Nacional d’Andorra i és prèvia a la lectura teatralitzada ‘Refugiats’ que tindrà lloc la setmana vinent, dijous i divendres, al Teatre de les Fontetes de la Massana i a l’Auditori Rocafort del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, respectivament.

Text i foto: ANA