Rosa Mari Sorribes, Joan Massa i Lluís Claret reben el premi Àgora 2012

La periodista Rosa Mari Sorribes, l’exsecretari del copríncep episcopal, Joan Massa; i el violoncel·lista Lluís Claret han estat els guanyadors dels premis Àgora 2012 que s’han lliurat aquest dimarts al nou edifici del Consell General. La primera ha rebut el guardó en representació de tots els que van lluitar per la normalització dels mitjans de comunicació en la segona meitat del segle XX a Andorra.

Al segon se l’ha volgut reconèixer com a pensador i per la seva participació en la signatura de la Constitució com a secretari del copríncep. Per últim, Claret ha estat premiat per portar el nom d’Andorra ‘als nivells més alts de la cultura musical’, com ha assenyalat el presentador de la gala, Àlex Lliteras.L’associació d’entitats Àgora Cultural ha lliurat aquest dimarts al vespre els premis Àgora 2012 que reconeixen la contribució de diverses persones per la cultura del país. La cerimònia s’ha inaugurat amb el discurs del director de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella, David Sanz, que ha apuntat a desvincular la cultura dels objectius polítics i econòmics i ha demanat que s’inverteixi més en educació per garantir-ne un bon ús.

La primera premiada ha estat la periodista Rosa Mari Sorribes com a representant de les persones que durant la segona meitat del segle XX van lluitar per la normalització dels mitjans de comunicació. Sorribes ha destacat que tot i que abans no tenien res i la premsa d’ara té més mitjans que l’haurien de fer ‘més lliure’, ‘hi ha uns condicionaments que abans no teníem perquè no érem ningú’. La periodista ha animat als actuals professionals a lluitar.

El segon guardonat ha estat l’ex secretari del copríncep, Joan Massa, qui ha definit els seus 26 anys al Principat com una aventura i ha agraït que Àgora Cultural hagi pensat en ell ‘com un dels que ha format part de la cultura d’aquest país en els últims 20 anys’. Massa ha instat a viure d’acord amb el que un pensa i ha assenyalat que ‘la cultura ens dona la dimensió i fa possible ser allò que realment ja som’. ‘És una recerca constant que ens durà fins la mort, de buscar allò que ja sempre he sigut’, ha conclòs.

Per últim, el músic Lluís Claret ha rebut el tercer premi i ha estat reconegut per un emotiu Joan Margarit que ha recordat els concerts que el violoncel·lista va oferir quan va morir la seva filla. Claret ha desitjat que en els propers anys hi hagi altres músics premiats ‘perquè hi ha un molt bon planter’. Ha lamentat però que la feina de l’Institut d’Estudis Musicals i de l’ONCA no és prou reconeguda i que no hi hagi més públic als concerts. A més, en el seu discurs ha fet al·lusió a les inversions en infraestructures i ha considerat que ‘els túnels són necessaris perquè sinó es farien embuts, però quan hi havia època de vaques grasses estava bé; ara en època de dificultats hi ha prioritats’. En aquest sentit, el violoncel·lista ha criticat que la cultura ocupi un lloc llunyà en aquestes prioritats. ‘la cultura és considera de tercer ordre i s’equivoquen perquè sense cultura un poble no és res’, ha sentenciat.

Finalment, el ministre de Cultura, Albert Esteve, ha instat a unir esforços i optimitzar recursos per definir una política cultural ‘conjunta’ i ‘més eficaç’. Esteve ha indicat que el seu Ministeri vol ser un espai de ‘reflexió i diàleg’ perquè la cultura sigui ‘una activitat per als ciutadans, un atractiu per als visitants i un al·licient per a la inversió estrangera’.

 

 

TOTES LES NOTÍCIES