Rodríguez contextualitza la modificació del reglament de l’hospital dins de la reforma sanitària

rodriguezHavent-se marcat un pas significatiu en el desplegament de la Reforma del sistema de salut i protecció social, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha confirmat que s’està avançant en la part més operativa, centrada en les pròpies institucions d’acord amb els principis i les bases del sistema de salut establertes en la Llei general de sanitat), amb una clara i concreta redefinició del rol i funcions de les institucions (el ministeri, la CASS i el SAAS).

Aquesta reforma afecta al Ministeri de Salut i Benestar, que està reforçant les seves funcions “principals” de planificació de recursos (serveis i recursos humans), d’un nou model de finançament i la creació d’una missió nacional d’inspecció sanitària i social.

L’avenç en la reforma afecta també a Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS), d’una banda amb l’auditoria en curs en el marc de la cooperació establerta amb França a fi de millorar, entre altres, el seu servei d’inspecció i control, i d’altra banda en implementar una nova política de compra de serveis en el marc de la contractualització

Finalment i pel que fa al SAAS, la reforma del sistema condueix a una reforma de totes les seves unitats organitzatives, el CHA, el Centre Sociosanitari El Cedre i l’Atenció primària. La reforma del CHA implica necessàriament una reorganització i un redimensionament dels serveis assistencials hospitalaris, amb una vocació d’implantar també definitivament la figura de la contractualització.

La contractualització s’articula per mitjà del Contracte marc Ministeri-SAAS i el contracte tranversal CASS-SAAS, que defineixen les directrius estratègiques de la política sanitària del Govern que ha de desenvolupar el SAAS, establint els mitjans de finançament corresponents respectant, però, les missions de servei. Tot això no es pot articular, segons ha destacat la ministra, sense el corresponent contracte entre els professionals i la institució, siguin professionals assalariats o bé professionals liberals que puguin necessitar de l’hospital.

El CHA, com a únic hospital nacional, implementa un nou model de gestió més propi d’un hospital públic, que forçosament necessita d’una nova organització, amb una estructura jerarquitzada i uns recursos que cal adaptar a les necessitats i noves modalitats assistencials (curta estada hospitalària, cirurgia ambulatòria…). L’hospital s’ha de relacionar amb el conjunt d’actors de dins i fora de l’hospital amb estatuts i modalitats d’exercici diferents, però sempre preservant el bon funcionament del servei per afavorir l’atenció a l’usuari i la qualitat assistencial.

La ministra ha matisat que des del Govern s’és plenament conscient de la inquietud que pot causar aquest procés de reforma i de transformació del sistema al conjunt dels actors implicats i en particular als professionals i usuaris.

Cristina Rodríguez ha volgut també recalcar que avui el diàleg és necessari, però passa, després de tots els fòrums mantinguts a l’entorn de la reforma, perquè els diferents actors i estaments s’articulin respectant les institucions i els circuits que tenen al seu abast (òrgans consultius o altres) a fi de poder mantenir un diàleg serè i constructiu, però basat en el compromís per avançar en una reforma que és indispensable i del tot inajornable.

TOTES LES NOTÍCIES