“Robert Frank, la mirada d’Amèrica” de Laura Israel: exhaustiu testimoniatge

Robert Frank és un reputat fotògraf, autor de “The Americans” (1958), una col·lecció de fotografies de persones amb un component social important, en què el fotògraf procura captar l’essència dels personatges retratats, “descobrir el caràcter de la gent” dirà el mateix Grant, sota una influència reconeguda pel propi Frank de les imatges i reportatges dels noticiaris Movietone. Un ampli repertori fotogràfic fruit del seu llarg viatge per diferents estats del sud dels Estats Units, on va ser detingut o amenaçat en algunes ocasions.
       Una obra fotogràfica de referència ineludible, que va ser possible també a la seva feina publicitària ben pagada en revistes de moda com Harpers Bazaar, de la mà de persones com Alexei Brodovitch que van confiar en ell. Un treball de rostres i gestos plasmat en el catàleg “The Americans” que després tindria continuïtat en viatges a Perú o a Europa, on registraria amb la seva càmera els miners escocesos. 
      Emigrant europeu desplaçat a Nova York, on tot era possible a la postguerra americana, el documental dedica una estona a la evocació de la seva família suïssa. També conté fragments de la seva vida familiar, en què destaca la tragèdia de la mort de la seva filla Andrea en un accident d’avió als 20 anys a Guatemala o l’esquizofrènia del fill Pablo.
       Una vida al costat de la seva companya, l’artista polifacètica June Leaf – després del divorci de la seva primera dona, mare dels seus fills -, amb atenció a la seva vida eremítica, apartada del brogit mundà, a Mabou, una caseta comprada impulsivament en un viatge per Nova Escòcia, una zona aïllada d’hiverns nevats i a la vora del mar.
       Company d’escriptors de la generació beatnik com Jack Kerouac – qui va prologar “The Americans” -, Allan Ginsberg o el poeta Peter Orlovsky – el germà d’aquest, Julius, catatònic en un psiquiàtric que després parla i participaria com a actor en documental dirigit Robert Frank com “Me and Brother” (1969) – i després partícip també dels moviments alternatius dels setanta, registrant actes del Living Theatre o filmant treballs audiovisuals inclassificables com “About me: a musical” (1971)
       Un documental farcit d’entrevistes, imatges d’arxiu, paraules d’amics, reflexions pròpies i una obra gràfica que sobrepassa els límits de la fotografia convencional, amb inscripcions i llegendes incrustades en les seves fotos, marques en els negatius o fotomuntatges de tota mena. Un document en el qual s’exhibeix prolífic material del múltiples rodatges de Frank, des de documentals, pel·lícules domèstiques o films avantguardistes, en els paràmetres del cinema més independent i experimental.
        Aquest documental de testimoniatge conté una banda sonora ben rugent per ambientar la vida propensa a la marginalitat de Robert Frank amb temes musicals de The Velvet Underground, Johnny Thunders, Bob Dylan, Patti Smith, Tom Waits – actor de passada en treballs de ficció de Frank com “Candy Mountain” (1988) – o els Rollings Stones – amb els qual Frank va col·laborar durant l’estada nord-americana del grup britànic amb el film documental com “Cocksucker Blues” (1978) farcit d’imatges considerades escandaloses -.
    “Robert Frank, la mirada d’Amèrica”, que s’ha estrenat exclusivament en el plataforma de cinema en visió online Filmin – i que podeu veure en la seva versió original subtitulada en català a Filmin.cat -,  resulta un treball esplèndid que il·lustra la obra i la vida d’un personatge irrepetible. Un treball que ens recorda en cada fotograma la magnitud artística de l’extens i incansable llegat de Robert Frank quan aquest ronda la norantena d’anys.

TOTES LES NOTÍCIES