Robert creu que amb la seva destitució ‘es vol atacar directament algun ministre que ja està tocat’


El fins ara director de Ràdio i Televisió d’Andorra, Francesc Robert, pensa que la seva destitució és un ‘atac a la llibertat d’expressió’ i que a més ‘suposo que es vol atacar directament algun ministre que ja està tocat’. Robert ha dit que pensa que no és només un atac a la seva persona sinó també a algú altre, referint-se al ministre portaveu Jordi Cinca. D’altra banda, ha refermat que des del principi va manifestar la seva intenció de dirigir RTVA amb independència i que ‘si es vol un país on els mitjans siguin dirigits des del Govern, potser trobaríem exemples a Corea del Nord o a Cuba, o altres tipus de dictadures o repúbliques amb una democràcia limitada, però no és democràtic’. D’altra banda, Robert ha lamentat que el cap de Govern no li hagi comunicat la decisió cara a cara, sinó per telèfon i amb una carta de mans del seu cap de Gabinet, i que ho hagi fet ‘després de tres mesos de pressions perquè dimitís’.

La destitució del director de Ràdio i Televisió d’Andorra, Francesc Robert, s’ha produït, segons ha indicat ell mateix, després de ‘mesos de pressió del cap de Govern demanant que dimitís’. Ha lamentat que el cap de Govern ‘mai m’ha dit el motiu’ i que ‘parlava de pressions, equilibris i marge de maniobra zero’. Ell pensa, però, que està relacionat amb el fet que ‘vaig participar en una tertúlia a Catalunya Ràdio i sembla que vaig dir alguna cosa que no va agradar a no sé qui’.

Tot i les ‘pressions’ Robert explica que no va voler dimitir perquè ‘crec que el projecte no estava acabat i no tenia sentit dimitir si no se’m justificava el motiu’. A més, ha recordat que des del primer moment va anunciar que acceptava dirigir els mitjans públics ‘des de la independència absoluta i sense acceptar cap mena de pressió’, i que així ho va comunicar al cap de Govern, Toni Martí. Per aquest motiu, ha assegurat que no es penedeix d’haver parlat lliurement en la tertúlia de Catalunya Ràdio.

Així, ha recordat les declaracions del president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, dient que el director dels mitjans públics ha de seguir l’ideari del partit que governa, i que si no se segueix ‘havia de dimitir’. Segons el seu parer, però, això és ‘un atac contra la llibertat d’expressió, la neutralitat i la independència’.

Sobre si durant els dos anys que ha dirigit els mitjans públics ha rebut algun altre tipus de pressió o directrius que hagin atacat a la llibertat d’expressió no ha volgut entrar en detalls i ha apel·lat al ‘secret professional’.

De fet, segons l’exdirector d’Rtvasa, ‘voler uns mitjans de comunicació públics dirigits des del partit del Govern i que actuïn sota les seves directrius es deu donar en països com Corea del Nord o Cuba, o altres tipus de dictadures o repúbliques amb una democràcia limitada’.

L’exdirector dels mitjans públics ha manifestat la seva preocupació pel fet que ‘quan cessen algú que crec que ha fet la feina correcta per dir alguna cosa a una tertúlia, hi ha un problema democràtic’. Així, ha indicat que ‘em preocupa la gestió de la democràcia i la inestabilitat que es dóna als mitjans públics’ i ha afegit que ‘estem amb dèficits democràtics importants’.

De tot el procés que s’ha seguit fins a destituir-lo, Robert ha opinat que ha estat ‘surrealista’, i que li costa d’entendre, i ha apuntat que ‘puc entendre que hi hagi motius secundaris com atacar la línia de flotació d’algun ministre relacionat amb mi, que se’l vulgui atacar per acabar-lo d’enfonsar’. Així s’ha referit al ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, de qui ha dit que ‘suposo que es vol atacar directament algun ministre que ja està tocat’.

Quant a la manera d’acomiadar-lo, després dels mesos de pressions, ha lamentat que li hagi comunicat el cap de Govern per telèfon però que després li hagi entregat la carta d’acomiadament el seu cap de Gabinet, Esteve Vidal. La destitució no s’acull a cap dels quatre supòsits pels que es pot acomiadar procedentment al director de la televisió, i per tant se li ha proposat una indemnització que ell ha traslladat als seus advocats perquè ho estudiïn. En tot cas, ha assegurat que no se li podia adjudicar una mala gestió perquè ‘serà el primer any que no hi haurà un tancament negatiu’ i a més considera que la reducció de personal es va fer correctament, pactant amb els treballadors i ‘sense fer soroll’.

Pel que fa a la nova direcció, abans de saber que el seu substitut seria el fins ara cap d’informatius, Xavier Mujal, ha dit que ‘suposo que buscaran un director de la seva corda i que el puguin teledirigir’. Ha opinat que ‘si és un home lliure que vol parlar lliurement ho tindrà més difícil per fer la feina perquè no podrà ser ell mateix’ però que ‘si és una persona submisa ho tindrà més fàcil perquè només haurà de dir ‘sí senyor”.

Quant a les notícies aparegudes al Diari d’Andorra amb anterioritat a la seva destitució, Robert ha mostrat la seva preocupació perquè ‘algú ho filtrava’ i considera que ‘si un Estat no sap guardar els seus secrets té un altre dèficit’. Tot i així ha apuntat que ‘no sé si no saben guardar secrets o és que interessava que es filtrés’.

TOTES LES NOTÍCIES