Des de l’1 de juliol de 2013, el Reglament de la Unió Europea sobre les tarifes d’itinerància rebaixarà en un 36% els límits de preus per a les descàrregues de dades, fent que resulti molt més barat utilitzar mapes, veure vídeos, llegir els correus electrònics i actualitzar les xarxes socials al viatjar a tota la UE. Els serveis d’itinerància seran doncs fins a un 91% més barats a 2013 en comparació amb 2007. Durant aquest període, el mercat dels serveis d’itinerància ha crescut un 630%. Tant per als consumidors com per als operadors de telefonia mòbil, aquests dos fets obren noves i importants possibilitats gràcies als esforços de la UE.

La UE ha aconseguit reduir en més del 80% el cost de les trucades, dels missatges de text (SMS) i de la transferència de dades des de 2007.

Croàcia, que es va adherir a la UE l’1 de juliol, rep anualment la visita de varis milions d’europeus. Aquest any, els seus visitants gaudiran d’un estalvi espectacular, ja que les tarifes són gairebé 15 vegades menys cares per a les dades, alhora que serà 10 vegades menys car enviar un missatge de text o fer una trucada telefònica a un altre lloc de la UE.

Neelie Kroes, vicepresidenta de la Comissió Europea, ha declarat el següent: «La UE ha d’ajudar els europeus en la seva vida quotidiana. Les últimes reduccions de preus suposen un estalvi de diners per a l’estiu i són un pas decisiu cap a l’eliminació definitiva d’aquests costos addicionals. Això és positiu tant per als consumidors com per a les empreses, ja que s’elimina la por del mercat i li permet créixer».

Els nous límits de preus, que van entrar en vigor l’1 de juliol de 2013, són els següents:

– Descarregar dades o navegar per Internet – 45 cèntims / megabyte (MB) (cobrament per kilobyte (KB) utilitzat) + IVA. (36% de reducció en comparació amb 2012)

– Efectuar trucades – 24 cèntims per minut més IVA (reducció del 17% en comparació amb 2012)

– Rebre una trucada – 7 cèntims per minut més IVA (12,5% de reducció en comparació amb 2012)

– Enviar un missatge de text – 8 cèntims + IVA (11% de reducció en comparació amb 2012)

Els operadors tenen llibertat per oferir tarifes més barates (alguns ja han començat a eliminar els costos addicionals per a la itinerància de veu i de missatges de text) o per oferir una zona d’itinerància lliure en una secció d’Europa o en una altra.

Per Tecnonews / ACPG – Redacció