Riva destaca a la Conferència Iberoamericana que cal refermar el potencial de les indústries culturals

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha participat aquest dijous a la inauguració de la XX Conferència Iberoamericana de Ministres de Cultura que s’està celebrant aquesta setmana a Bogotà, Colòmbia. La ministra ha destacat, durant el seu discurs inaugural, que la clau de “la cohesió social es troba en la inclusió, en la participació ciutadana i en el sentit de pertinença a la societat on es viu”, per això el patrimoni cultural representa la punta de llança d’aquesta cohesió.

Tot i que la cultura no ha estat inclosa dins dels 17 ODS marcats per l’ONU, Riva ha apuntat que s’ha d’utilitzar el vincle primordial entre la cultura i el desenvolupament, la potenciació i promoció del patrimoni cultural i la consolidació de l’Espai Cultural Iberoamericà. Per això ha posat de relleu que cal refermar les potencialitats de les indústries culturals i l’economia creativa per valoritzar el “nostre entorn i la nostra identitat, però també per impulsar el desenvolupament productiu i la creació de treball de qualitat”.

Un cop posada sobre la taula l’aportació de la cultura per assolir els objectius de l’Agenda 2030 durant la passada cimera a La Antigua Guatemala, Riva ha assenyalat que ara toca materialitzar accions específiques. Per això ha emfatitzat la necessitat de trobar aliances per potenciar les fortaleses de la regió iberoamericana que ajudin a donar valor afegit a la cooperació cultural i la formulació de polítiques culturals innovadores.

Finalment també s’ha referit al lema de la Cimera 2020 –Innovació per al Desenvolupament Sostenible Objectiu 2030– i ha explicat que la voluntat d’Andorra és impulsar la innovació a Iberoamerica i posar-la als objectius de desenvolupament sostenible. “L’objectiu és provocar aquells canvis, no només tecnològics, que generin una reacció tant en el sector públic com en el conjunt de la societat des de la dimensió social, cultural, educativa, mediambiental i econòmica”, ha apuntat.

La ministerial forma part de les reunions sectorials preparatòries de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, que se celebrarà al Principat el novembre del 2020. A més de Riva, l’acte inaugural ha comptat amb la presència del president i la ministra de Cultura de Colòmbia, Iván Duque i Carmen Inés Vásquez, la secretaria general iberoamericana, Rebeca Grynspan, i el secretari general de l’Organització d’Estats Iberoamericans per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, Mariano Jabonero.

Un cop feta la inauguració, Riva s’encarrega de moderar i liderar diverses presentacions això com també participar activament a la presentació dels diversos projectes culturals d’Andorra dins del marc de la conferència ‘Innovació com a eix de competitivitat per a la cultura’.

Riva es troba amb el president i la seva homòloga colombiana

Aprofitant l’estada a Bogotà, la titular de Cultura i Esports ha mantingut una trobada amb el president de Colòmbia. Durant la reunió s’han tractat diferents aspectes relacionats amb les indústries culturals i creatives, una de les prioritats polítiques de Duque. A més, la ministra va mantenir ahir una trobada bilateral amb la seva homòloga colombiana, Carmen Inés Vásquez. Durant la reunió de treball ambdues mandatàries van assenyalar la necessitat d’impulsar la sostenibilitat com a element de cohesió així com posar la cultura al centre de les accions governamentals. En els dies de treballs, les dues ministres van posar com a objectiu avançar en el disseny de models i noves formes de finançament cultural que neixin de l’aliança público-privada.