Riva defensa a Europa la cultura del respecte per la diversitat com a “únic camí”

Riva intervenint Conferència de Ministres de Cultura del Consell d’Europa
Riva intervenint a la Conferència de Ministres de Cultura del Consell d’Europa (Consell d’Europa)

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha participat aquest divendres a la Conferència de Ministres de Cultura del Consell d’Europa, celebrada a Estrasburg en format híbrid presencial i telemàtic. La jornada, convocada sota la presidència italiana del Consell d’Europa amb el títol Creant el nostre futur: la creativitat i el patrimoni cultural com a recursos estratègics per a una Europa diversa i democràtica, ha servit per posar en relleu el valor de la cultura, la creativitat i el patrimoni a l’hora de garantir els principis democràtics de llibertat, igualtat i justícia social i també per superar els reptes que encara l’Europa d’avui (salut, canvi climàtic i pèrdua de la biodiversitat, entre altres) des de la perspectiva de la sostenibilitat.

Riva ha començat la seva intervenció al·ludint als temps convulsos i els tràgics esdeveniments que s’estan succeint dins de les fronteres europees i ha manifestat el desig que la cultura de la pau s’imposi, amb la voluntat que Europa esdevingui el referent cultural del diàleg, la inclusió, la creació i la innovació. La ministra ha afirmat que la cultura del respecte per la diversitat de les identitats és l’únic camí i que cal persistir perquè els infants i joves s’eduquin en els valors de la convivència i la solidaritat.

Riva ha parlat en la sessió d’obertura sobre Cultura i patrimoni cultural com a recursos estratègics per una Europa sostenible i ha destacat el lloc central que ocupa el paisatge cultural en l’estratègia patrimonial que guia les accions del ministeri. D’aquesta manera, entenent que les muntanyes i la seva biodiversitat són el nostre patrimoni, la política paisatgística que s’està duent a terme està orientada a millorar la qualitat dels paisatges, tant naturals com culturals, que són clau per a la sostenibilitat.

En aquest sentit, la ministra de Cultura i Esports ha recordat que Andorra ha protegit el 10% del territori, tenint en compte que la UNESCO va reconèixer, l’any 2004, la vall del Madriu-Perafita-Claror com a patrimoni de la humanitat en la categoria de paisatge cultural. Més recentment, l’any 2020, Ordino, que constitueix un 19% més del territori, es va convertir en Reserva de la biosfera i es va integrar a la Xarxa Europea de Reserves de la Biosfera, esdevenint així un laboratori viu del desenvolupament sostenible. És més, en l’actualitat, el Govern d’Andorra està treballant perquè tot el país sigui declarat Reserva de la Biosfera.

D’altra banda, Riva ha manifestat que “durant la pandèmia vam aprendre de l’eclosió creativa, innovadora i solidària dels nostres artistes i creadors. Van ser aportacions essencials que van crear un escenari nou, sense exclusions, divers, creatiu, innovador i, davant de tot, sostenible. Un temps que ens ha demostrat la potencialitat de la participació ciutadana i que mostra que la governança en la cultura és necessària”. La titular de Cultura i Esports ha explicat que, d’aleshores ençà, el ministeri que encapçala ha obert un procés reflexiu i participatiu amb els agents culturals per impulsar un teixit productiu al tomb de la cultura, amb l’objectiu de fomentar la indústria cultural i posar en valor la capacitat creativa que hi ha al país. Fruit d’aquest procés, ha vist la llum el Llibre Blanc de la Cultura, una eina de planificació estratègica de les polítiques culturals, que ha donat lloc al desenvolupament d’un Pla Estratègic per prioritzar les accions clau en el curt, mitjà i llarg termini.

TOTES LES NOTÍCIES