Risc elevat d’allaus al Pirineu català

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha actualitzat el mapa de risc d’allaus per al cap de setmana, en el qual adverteix que hi ha un perill elevat (4 graus sobre 5) a la majoria de vessants del Pirineu català, a causa de les acumulacions de neu de les darreres setmanes i la pujada de temperatures. Això pot fer que el mantell nival sigui inestable en molts punts, especialment en zones d’alta muntanya amb pendents pronunciats.

De fet, el principal perill (nivell 4) es concentra a la Cerdanya i l’Alt Urgell; és a dir, als vessants del Perafita-Puigpedrós i del Cadí-Moixeró, el qual inclou l’entorn de les estacions d’esquí de Masella i La Molina. També hi ha risc elevat al Prepirineu, a l’àrea compresa entre el Berguedà, l’Alt Urgell i el Solsonès, que inclou la serra de Port del Comte.

Pel que fa a l’extrem nord, el perill és marcat (3 sobre 5) al Pallars Sobirà, la Vall Fosca, l’Alta Ribagorça i l’Aran. Al mateix nivell estan al vessant del Ter-Freser, al Ripollès, que inclou el Puigmal.

Per tot plegat, Emergències aconsella evitar l’esquí fora pistes i les activitats d’alta muntanya en zones de risc i concentrar-se en espais controlats com són les estacions d’esquí. Pel que fa justament a les pistes, totes les estacions del Pirineu presentes novament unes condicions excel·lents amb uns gruixos poc habituals en alguns casos i amb pràcticament totes les instal·lacions obertes, en pistes i remuntadors.

En esquí nòrdicTuixent-la Vansa compta amb 30 km condicionats i un gruix que va dels 180 cm de la base als 240 de la part alta. Sant Joan de l’Erm ofereix 32 km; Lles de Cerdanya, 25; Aransa, 34; Guils-Fontanera, també 34; Tavascan, 6; i Virós-Vallferera, 23. En tots els casos els gruixos màxims són per damunt d’1 metre, tot i que a Tavascan arriben als 190 cm. A Andorra, Naturlàndia-la Rabassa té un metre de neu i 12 km oberts. Totes les estacions també tenen condicionats els circuits de raquetes.

En esquí alpí, els millors gruixos de l’Alt Pirineu són ara mateix a La Molina i Masella, que tenen un màxim de 270 i 240 centímetres respectivament. Espot també arriba fins als 245 cm; Port Ainé en té 210; Port del Comte, 240; Vall de Núria, 230; Vallter, 220; Boí Taüll, 210; i Baqueira-Beret, també 210.

Pel que fa a Andorra, Grandvalira ofereix un gruix de 160 cm; i a Vallnord, Ordino-Arcalís acumula 220 cm i Pal-Arinsal 150. Finalment, a l’Alta Cerdanya i el Capcir, hi ha fins a 150 cm a les estacions de Font Romeu-Pyrénées 2000Cambra d’Ase i Formiguera, 200 cm a Els Angles i, a Porté-Pimorent, 290 centímetres, l’actual base màxima dels Pirineus.

TOTES LES NOTÍCIES