Ripoll inaugura la Capital de la Cultura Catalana 2013 amb l’espectacle “Pel corrent dels temps”

L’espectacle inaugural, “Pel corrent dels temps”, ha recorregut la història mil·lenària de Ripoll en un marc emblemàtic com és el Monestir de Santa Maria on hi ha enterrat el Comte Guifré el Pilós. Presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha congregat més de 600 persones que han omplert a vessar el Monestir i moltes altres que ho han seguit des d’una sala annexa a través d’una pantalla gegant.

L’espectacle inaugural ha estat a càrrec de la companyia local la Sargantana, que ha presentat una actuació en la qual hi han participat 150 persones, la majoria de les quals del Ripollès. Música en directe, teatre i dansa han acompanyat el naixement del Monestir, la industrialització de Ripoll, el franquisme i el renaixement del catalanisme.

Entroncat amb l’espectable hi ha hagut quatre intervencions.

El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha destacat que “l’acte d’obertura en aquest icònic i emblemàtic Monestir ha de servir per reflexionar i tirar endavant”. Tudela també ha assegurat que “la de Ripoll serà una exitosa capitalitat i des de la cultura aportarem un nou element per construir el nou país que ara estem preparant”. Xavier Tudela ha afirmat també que “Ripoll representa molt bé el caràcter català perquè està acostumat a viure un dia a dia dur”.

De la seva banda, Carme Crespo, tinent d’alcalde de Cultura de Tarragona, ciutat que passava definitivament el relleu a Ripoll com a Capital de la Cultura Catalana, ha recordat que Tarragona 2012 “ha deixat un llegat que anirà més enllà dels actes programats durant l’any de la nostra capitalitat cultural”.

L’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha explicat que la capitalitat cultural de Ripoll 2013 s’ha construït en base a tres grans eixos: el patrimoni i la història; la industrialització i la cultura popular. Durant la seva intervenció Jordi Munell ha assegurat que “des de Ripoll, assumim el repte amb orgull i amb convicció. Vam prendre el relleu a Tarragona i d’aquí a un any cedirem la capitalitat a Barcelona”. L’alcalde ha assenyalat també que “la capitalitat de la cultura catalana representa una gran oportunitat per potenciar la marca Ripoll, associada a la cultura” i “un punt d’inflexió per la vila”.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha donat les gràcies a Ripoll afirmant que “contribuïu a fer de Catalunya un país culte i un país culte és un país que està més preparat per fer front a les dificultats dels nostres temps. Un país culte és un país que cuida la seva identitat i els elements que la conformen: respecte pel nostre patrimoni, la nostra llengua, els nostres valors i les nostres tradicions”.

L’acte d’inauguració ha finalitzat a l’exterior del Monestir de Ripoll amb una mostra de cultura popular i una espectacular dansa en vertical a la façana del Monestir.

Posteriorment, s’ha inaugurat l’exposició “Ramon Casanova i Danés. El boig de l’Hispano” al Museu Etnogràfic de Ripoll, que ha quedat petit davant la gran afluència de públic.

 

TOTES LES NOTÍCIES