riosEl president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha denunciat que considera incompatible que el president suplent de Demòcrates per Andorra, Daniel Armengol, defensi les inversions del Govern a la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost tenint una empresa del sector de la construcció. Rios ha fet aquesta valoració argumentant que Armengol té ‘interessos directes’ en les inversions i que la seva empresa ‘ha crescut via pressupostos de l’estat’. Rios considera que això podria regular-se mitjançant una llei d’incompatibilitats i lamenta que ‘a Andorra sembla que visquem en un altre món’ perquè considera que a un altre país aquestes incompatibilitats serien impensables.

Des del Partit Socialdemòcrata han denunciat el fet que el conseller demòcrata Daniel Armengol defensi a la Comissió Legislativa de Finances les inversions del Govern. Rios ha argumentat que ‘sobta que una persona que té interessos directes en el cas que s’està discutint, estigui a la comissió defensant una política d’inversions que afecta directament a la seva empresa que ha crescut via pressupostos de l’estat’. Fins i tot ha posat com a exemple el fet que ‘el dia del debat d’orientació, el president suplent de DA agraïa personalment al ministre d’Ordenament Territorial per la política d’inversions del Govern, quan el dia abans se li havien adjudicat 1,2 milions d’euros a la seva empresa’.

El socialdemòcrata considera que en tots els casos que hi hagi interessos personals, els consellers no haurien d’assistir a la comissió o ‘com a mínim no votar’. Així, Rios també ha fet referència a quan es va votar la proposició de llei en contra de les taxes pels pagaments amb targeta bancària i hi van votar consellers que ocupen llocs de treball en entitats bancàries. D’altra banda, també ha parlat del fet que el ministre de Finances, Jordi Cinca, defensés l’adjudicació de l’informe actuarial de la CASS a una entitat bancària en què ell treballava.

Rios ha dit que ‘entenem que ja n’hi ha prou, que no és manera de fer política’. I ha afegit que ‘aquestes situacions creen dubtes sobre el que fan alguns consellers en aquesta casa’ i opina que ‘no ens ho mereixem tota la resta de polítics’. Per a Rios aquestes situacions ‘han arribat a tal naturalitat que ja no ens amaguem de res’, i considera que aquestes incompatibilitats a qualsevol altre país serien impensables.

La solució podria passar per regular-ho a través d’una llei d’incompatibilitats segons Rios, que ha expressat que aquestes són les incompatibilitats que preocupen al PS i no el fet que ‘un funcionari es pugui dedicar tota la vida a la política’. Així ha fet referència a l’esmena que van presentar perquè els treballadors de l’Administració poguessin mantenir la reserva de plaça més d’una legislatura si estan a la política, cosa que els demòcrates van tombar per ‘incompatibilitats manifestes’.

Esmenes rebutjades al pressupost

D’altra banda, el conseller socialdemòcrata ha lamentat que la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost hagi refusat totes les seves esmenes al projecte de llei del pressupost. Ha dit que ‘sospitem que hi ha una voluntat manifesta de DA de no donar-nos ni aire ni cap mena de suport a les nostres propostes’.

Pel que fa a la proposta de transacció que havien fet a l’esmena de DA per reduir el tipus de l’IGI de les estacions, Rios ha explicat que proposaven un tipus del 2,5% en lloc de l’1%, ja que aquest percentatge ‘farà que es recapti encara menys que quan hi havia l’ISI’. A més, els socialdemòcrates volien ampliar aquest tipus reduït també per al transport de passatgers, per a establiments culturals i per a Naturlàndia o Caldea.

També ha criticat altres esmenes acceptades durant el tràmit en comissió com el fet que s’hagi allargat el termini de preavís per deixar un pis de lloguer fins als tres mesos, com publica el Diari d’Andorra. En aquest sentit considera que ‘això és per defensar els grans propietaris’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada