tostEl darrer ple de l’Ajuntament de Ribera d’Urgellet ha aprovat, amb el vot de l’equip de govern, un conveni de compensacions amb l’empresa Knauf perquè la multinacional exploti una guixera a la vall de Tost. La mesura va rebre el vot en contra del grup municipal d’ERC-AM.

L’oposició considera que l’acord “és perjudicial pels interessos i pel territori de Tost”. Esquerra assegura que no s’ha fet cap reunió pública amb els veïns més afectats, principalment els de Torà de Tost, per plantejar-los la situació. Al començament de legislatura, CiU va rebutjar una moció en què es demanava que s’escoltés els veïns, malgrat que la Generalitat determina que l’acord ha de fer-se entre ajuntament i empresa.

El conveni fixa que Knauf pagarà 30.000 a l’ajuntament perquè reverteixin en “intervencions emblemàtiques a la Vall de Tost”. L’empresa també ingressarà a l’ajuntament 60.000 euros en dos pagaments, i 1.000 euros més mensualment a partir del sisè any d’activitat a raó de 0,06 € per tona de guix que extregui de Tost. Així, en 30 anys Knauf abonarà a l’ajuntament pel cap baix uns 420.000 euros. L’alcalde, Antoni Capdevila, considera que s’ha aconseguit el millor acord possible per a la vall i afirma que es destinarà els diners als projectes que proposin els veïns.

Tanmateix, ERC-AM creu que l’acord no té prou en compte l’impacte “brutal” que tindrà la guixera i lamenta que només es contempla de manera explícita 30.000 euros per actuacions a la vall de Tost.

Antoni Capdevila sosté qué els pagaments seran únicament per a Tost, si bé l’oposició dubta d’aquest compromís, ja que no apareix enlloc per escrit. Capdevila va detallar que la planta no estarà a ple rendiment fins d’aquí a quatre o cinc anys, però que el municipi ja cobrarà hi hagi o no activitat.

Control de l’activitat del tractor municipal

En un altre ordre de coses, el ple ha rebutjat, amb els vots de CiU, una moció d’ERC-AM que demanava un major control sobre les hores i les feines del tractor municipal.

L’objectiu de la proposta era “comprovar que efectivament el tractor gasta els litres que cada mes es posa a l’estació de servei d’Organyà en concepte d’aquest vehicle”. L’oposició sosté que l’alcalde “va posar 111 litres de gasoil pel tractor municipal, que feia un mes que estava al taller avariat” i creu que les explicacions que s’ha donat no són convincents.

Foto: àrea de Tost on es projecta la guixera de Knauf

2 comentaris

  1. Sembla mentira que estiguem al segle XXI, com podem fer una destrossa més en aquest municipi, aquest home s’ha carregat amb 20 anys dos muntanyes a conveniència del seu amic el empresari i ara no en tenia prou que és vol carrega la vall de TOSt. Senyors de Convergència haviam si feu alguna cosa, ja està bé hem de vetlla pel patrimoni que teenim no per l’expeculació d’uns. Tothom ja sabem que volem dir.

  2. Un mal conveni tant per la Vall de Tost i per Ribera d’Urgellet. Destruexen molt patrimoni per pocs duros. Tenim un alcalde poc negociant pels seus pobles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada