Els ponents de la primera sessió del cicle de conferències del vintè aniversari de la Constitució, Òscar Ribas i Antoni Morell, han posat de manifest la importància de la feina que es va fer durant centenars d’anys i que va donar peu al procés constituent. Així, tant Ribas com Morell han volgut destacar que la feina que es va fer al 1993 va ser molt important, però que no hagués estat possible sense ‘la lluita d’homes i dones durant més de 700 anys abans’.

El cicle de conferències del vintè aniversari de la Constitució ha començat aquest dilluns amb les ponències de l’historiador Antoni Morell, titulada De súbdits a ciutadans, i de l’excap de Govern Òscar Ribas, Motivacions per al procés constituent. En aquesta primera sessió, els conferenciants s’han centrat en els anys previs a la Constitució, i en les properes sessions els ponents parlaran de l’adaptació de la societat a aquest text.

L’historiador i secretari del primer govern d’Andorra, Antoni Morell, ha posat de manifest que l’any 1993 va ser molt important per a la història del Principat, però que ho va ser per tota la feina que s’havia fet anteriorment. Ha recordat que els homes i dones del país ‘van lluitar durant més de 700 anys per ser independents i poder aconseguir la Constitució del 1993’. Tot i així, ha volgut destacar que ‘la Constitució és una eina de treball, no una Bíblia, i per tant es pot canviar’, i ha recordat que la història de molts països així ho demostra. En aquest sentit ha opinat que cal consultar sempre el poble, i que aquest sigui el que decideixi cap a on vol anar.

Per la seva banda, Òscar Ribas ha parlat dels anys anteriors a la Constitució des del punt de vista històric, assenyalat la importància del pacte dels coprínceps amb els representants del poble, però també ha exposat la seva experiència personal en el procés. En aquest sentit, ha recordat que ‘jo vaig començar a treballar-hi als anys 60 i la Constitució va ser al 1993’ i per tant ha indicat que ‘primer va ser un procés molt lent, i cap als 90 es va accelerar’.

D’altra banda, Ribas ha opinat sobre la situació política actual i els darrers esdeveniments del Partit Socialdemòcrata i ha assegurat que ‘és lamentable que un partit arribi a aquesta situació’, i que això vol dir que ‘cal revisar les estructures polítiques, no només d’aquí sinó de tot arreu’. Ha afegit que ‘caldrà reinventar la democràcia, tot i que no sabem què en sortirà, però així no podem continuar’.

El síndic general, Vicenç Mateu, que ha fet la presentació del cicle de conferències organitzat pel Consell General, ha indicat que amb l’esdeveniment es vol donar una perspectiva del que va suposar la Constitució, però que es volia començar amb els anys previs per mostrar que la Constitució va ser el resultat ‘d’un moviment important de reivindicació’. El proper dilluns 29 d’abril els ponents seran Joan Massa i Pascal Escande, el 6 de maig seran Juan José López Burniol, Laurence Burgorgue-Larsen i Carles Viver i Pi-Sunyer, i el 13 de maig tindrà lloc la darrera sessió la protagonitzaran Ladislau Baró i Jaume Bartumeu.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada