Ribas considera que aplicar la retroactivitat en l’intercanvi automàtic d’informació podria ser inconstitucional

ribasL’excap de Govern, Òscar Ribas, creu que la retroactivitat serà un dels elements clau en la negociació d’Andorra amb la OCDE sobre l’intercanvi automàtic d’informació. De fet, Ribas ha dit en una entrevista al programa Ara i Aquí de RNA que podria arribar a ser inconstitucional aplicar la retroactivitat en l’intercanvi, i per això creu que no s’acabarà aplicant.

Òscar Ribas creu que la retroactivitat serà el problema en la negociació amb l’OCDE pel que fa a l’intercanvi automàtic d’informació i ha recordat que és contrària a dret i que les lleis no poden ser retroactives, excepte en comptades ocasions.

De fet, Ribas ha dit que podria ser un ‘acte antijurídic’ i fins i tot ‘anticonstitucional’ en el cas d’Andorra, ‘no assegurar la seguretat jurídica a gent que ha confiat amb un sistema i unes lleis d’un país’ i que després els ho canvien. I per això creu que en aquest cas qualsevol ciutadà estaria legitimat per presentar un recurs d’anticonstitucionalitat.

L’excap de Govern ha assenyalat que caldrà veure com acaba la negociació de Suïssa amb la UE perquè ‘el nostre millor defensor és Suïssa’ ja que no ‘ens faran millor tracte’, de manera que el marge d’Andorra és petit.

D’altra banda, Òscar Ribas ha recordat que a finals d’abril la Comissió Europea signarà el mandat autoritzant la negociació amb els microestats per un acostament a Europa.

En aquest sentit, l’excap de Govern creu que les negociacions podrien estar enllestides el primer trimestre del 2015. Ribas considera que el contingut dels tractats serà pràcticament igual per a tots els microestats però incloent les particularitats de cada territori, que seran l’eix de les negociacions juntament amb les derogacions que pugui demanar el Govern.

Ribas creu que l’únic que no es pot fer és ‘quedar-nos tal com estem’ perquè seria un ‘error monumental’ i ha afegit que no hi ha línies vermelles sinó línies perilloses com la lliure circulació de persones o establiment, però ha recordat que hi ha excepcions com les de Malta o Liechtenstein que poden servir d’exempl

TOTES LES NOTÍCIES