Retrets entre Barcia i Armengol per les comissions bancàries

El grup parlamentari demòcrata ha votat en contra de la presa en consideració de la proposició de llei de suspensió de l’actualització o revisió a l’alça de les comissions bancàries per pagaments efectuats amb targetes de crèdit electròniques. Així, s’ha desestimat la proposició amb 20 vots en contra, ja que el secretari de la Sindicatura, Carles Ensenyat, no ha votat, i la consellera Sílvia Calvó no ha estat present a la sessió. Ensenyat ha manifestat posteriorment que la seva actitud respon a ‘un tema de consciència personal’ perquè no comparteix el criteri del Govern i considera que el grup podria haver esmenat el text, tot i que comparteix els arguments exposats per Armengol. El conseller demòcrata Daniel Armengol ha argumentat que el més preocupant d’aquestes comissions és que els bancs les pactessin, i que per tant cal atacar a l’arrel amb una llei que garanteixi la lliure competència. En aquest sentit, el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha recordat que ja s’està treballant en aquesta i es presentarà el proper període de sessions. El conseller socialdemòcrata, Gerard Barcia, ha criticat que els demòcrates no hagin estat ‘valents per afrontar aquesta qüestió’ i ha insistit en que ‘depenen dels lobbies i els poder fàctics’.

La presa en consideració de la proposició de llei per eliminar les comissions bancàries ha estat desestimada, aquest dijous, pels vots en contra dels consellers demòcrates. El posicionament no ha estat del tot unànime, però, ja que el secretari de la Sindicatura, Carles Ensenyat, no ha votat, deixant palès, així, el seu desacord amb el criteri del Govern. El demòcrata ha manifestat a l’ANA que ‘és un tema de consciència personal’ i que tot i que està d’acord amb que el necessari és fer una llei global per la lliure competència, s’hagués pogut admetre la proposició de llei i esmenar-la.

El conseller demòcrata Daniel Armengol ha estat l’encarregat de defensar el posicionament del seu grup en relació a la proposició de llei per eliminar les comissions bancàries. Ha indicat que està totalment d’acord amb els socialdemòcrates en la inoportunitat d’aquesta mesura adoptada pels bancs, però que la proposició de llei presentada no és la solució.

Segons Armengol, el pitjor de la qüestió és que els bancs hagin pres la mesura de manera consensuada, i per tant considera que el que cal és una llei de lliure competència ‘amb regles clares i més generals’, que ataquin a tots aquells aspectes necessaris. I és que en aquest sentit, apunta que actualment els bancs s’estan posant d’acord també en altres aspectes com els préstecs.

De fet, Armengol ha criticat que la proposició del PS no és una bona solució perquè ‘manca de sentit en els quatre articles breus’ i considera que a més, ‘posa en dubte la seguretat jurídica d’Andorra’. Assegura que l’opció d’intervenir de manera directa en el mercat, només s’ha d’emprendre si no hi ha una altra solució, i que adoptar aquesta mesura seria ‘donar un missatge equívoc a les empreses estrangeres que es plantegin instal·lar-se a Andorra’.

Per la seva banda, el conseller socialdemòcrata, Gerard Barcia, ha lamentat la decisió dels demòcrates i l’ha atribuït a què ‘no han estat valents’ i a què ‘depenen dels lobbies i poders fàctics’. Segons Barcia, aprovar aquesta proposició de llei no hagués impedit que més endavant es pugui fer la llei de lliure competència, però ha indicat que era una mesura a emprendre mentre no hi ha el text global. De fet, ha criticat que ‘totes les postures són respectables però la seva no és fonamentada’ i que tot i que no esperava que els donessin suport ‘sí que esperava franquesa i claredat’.

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, també s’ha mostrat partidari de fer una llei més global, i ha assegurat que ja s’hi està treballant. De fet, ha afirmat que, tal com ja va avançar el cap de Govern, Toni Martí, fa un mes, es preveu presentar el projecte de llei de lliure competència durant el proper període de sessions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.