Retirades del mercat més de 121.000 ampolles d’Aigües del Pirineu

D’acord amb el requeriment vinculat a l’expedient sancionador incoat pel Govern a l’empresa Aigües del Pirineu, arran del brot de gastroenteritis que va afectar a milers de persones a Catalunya, i que s’instrueix des del Ministeri de Salut, l’empresa ja ha procedit a retirar més de 121.000 unitats d’aigua envasada. Els diferents productes embotellats es trobaven distribuïts al territori nacional, i també al mercat internacional. Els productes retirats de la venda en el mercat internacional es trobaven majoritàriament arreu del territori català, però també en altres comunitats autònomes espanyoles.

D’altra banda, el Ministeri de Salut informa que ha rebut els resultats de l’analítica de verificació de les mostres recollides a la planta el dia 21 d’abril i que van ser trameses al Laboratori de Salut Púbica de Girona de la Generalitat de Catalunya. L’informe de resultats han tornat a confirmar una presència lleu del virus anomenat Norovirus a la font i en diversos lots dels diferents formats d’envasat. La planta, a hores d’ara continua totalment clausurada, d’acord amb la mesura cautelar que fou aprovada pel Govern el passat 27 d’abril.

Donada l’exepcionalitat del cas el Ministeri de Salut, dins del marc de la cooperació sanitària, ha mantingut durant els darrers dies, contactes i intercanvis amb diferents agències i estaments especialitzats a França, amb la finalitat de poder obtenir suport d’alt nivell científic i tècnic. L’objectiu del Ministeri és avançar en la investigació de les causes que han pogut vehicular el virus i contaminar la font, tenint en compte que la planta havia estat totalment recondicionada de nou quan Aigües del Pirineu SL va reiniciar el projecte de captació, i que entre moltes altres actuacions realitzades, va conduir a reforçar el perímetre immediat de la captació i a situar el punt de captació de l’aqüífer al subsòl a una profunditat propera als 100 metres.

El Ministeri de Salut ha comptat amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat i els Serveis del Comú de la Massana. Pel que fa a Medi Ambient, els darrers dies han col·laborat en la revisió de l’estudi hidrogeològic que defineix el perímetre d’influència de la captació. Per la seva banda, el Comú de la Massana, ha dut a terme proves de filmació per imatge per confirmar l’estanqueitat de les xarxes residuals del nucli d’Arinsal, i no s’ha detectat cap incidència que pugui fer sospitar que s’hagin produït possibles vessaments que s’hagin pogut infiltrar.

Text: Govern d’Andorra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.