Representants del Govern Francès interessats per la gestió de l’ós bru a Catalunya

ramat

El Parc Natural de l’Alt Pirineu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va rebre el cap de setmana passat la visita de representants del Govern Francès i entitats relacionades amb la gestió de l’ós bru als Pirineus.

 La visita de divendres va consistir en una reunió a la seu del Parc Natural, a Llavorsí, amb representats del parc, tècnics de biodiversitat, membres de l’Equip de Seguiment i Conservació de l’Ós (Tragsega) i l’ONG Acciónatura, per explicar quina és la gestió que el Departament d’Agricultura fa a l’entorn d’aquesta espècie. La mateixa tarda la comitiva va visitar la Casa de l’Ós Bru del Pirineu, un centre d’interpretació situat a Ísil.
 
Concretament, els representats del Govern Francès eren Laurence Pujo, directora regional de Medi Ambient de Midi-Pyrénées,  i Christophe Tavin, assessor de la gestió ós, llop i cabra salvatge, a més de Gerardus Baars, president de la International Bear Foundation, i Stéphan Carbonneaux, consultor independent. Amb aquests dos últims, conjuntament amb  Acciónatura, s’ha constituït una associació a França de nom “Innovanature”, que té per missió afavorir la coexistència entre l’activitat econòmica a la vessant francesa dels Pirineus i la conservació de la fauna salvatge, en especial amb els grans carnívors i ungulats.
 
Dissabte la visita va consistir en desplaçar-se a les valls d’Àneu per veure  els ramats que el Departament té agrupats sota la vigilància d’uns pastors contractats per protegir-los de possibles atacs de l’ós bru i altres depredadors. Aquesta mesura, que no s’aplica a les zones amb presència d’ós bru a França, està resultant molt efectiva a Catalunya.
 
Els representants francesos van poder conèixer de primera mà les mesures de prevenció perquè el bestiar oví no pateixi cap atac d’ós: vigilància del ramat per part d’un pastor les vint-i-quatre hores del dia, presència al ramat de gossos de protecció de la raça autòctona Muntanya dels Pirineus i tancament nocturn del bestiar en pletes (corrals) amb tancats electrificats.
 
El Departament d’Agricultura treballa amb el sector primari per aconseguir rebaixar al màxim la incidència dels danys provocats per l’ós bru. Es tracta, doncs, de donar suport a la conservació de l’ós bru com a element de recuperació de la nostra biodiversitat, però també com a element dinamitzador del territori.
 

TOTES LES NOTÍCIES