Registren consultores andorranes per presumpta implicació en un cas de corrupció a Espanya

La Guàrdia Civil, sota la direcció de la Fiscalia contra la Corrupció i el Crim Organitzat, duu a terme la denominada operació TERMYCA, que es va iniciar a partir de les actuacions practicades a la fi de juny de 2014 i que afectaven a l’Ajuntament tarragoní de Torredembarra (Operació Turm) per l’adjudicació de diversos contractes amb la mercantil Efial Consultoria S.L. Arran d’aquesta recerca inicial, es va desenvolupar una indagació més exhaustiva sobre la citada mercantil, que finalment ha donat com resultat les actuacions dutes a terme en el dia d’avui. 

Els registres han afectat almenys dues consultories d´Andorra, aquest matí, per l´operació Termyca, a Espanya, contra la corrucpció, segons ha informat Andorradifusió. La guàrdia civil hauria detingut una desena de persones per pertànyer a una xarxa de desviament de fons públics d´ajuntaments a les empreses EFIAL i CGI. Al país veí s´han fet 44 registres a ajuntaments.

S’estan practicant simultàniament 48 entrades i registres (4 d’elles a Andorra): 14 en domicilis, 7 en despatxos professionals, 12 en societats mercantils, 7 en entitats públiques i 8 als Ajuntaments de Tortosa, Ascó, Vandellós i l’Ametlla de Mar, de Torrejón d’Ardoz, Miraflores de la Serra, Chinchón i de Trillo, segons ha informat la Guàrdia Civil.

S’ha procedit a la detenció de 12 persones relacionades amb la trama investigada a Tarragona, Barcelona i Madrid, per delictes relacionats amb l’Administració Pública. Entre els detinguts es troben empresaris, directius, un ex alcalde i dos funcionaris públics municipals.

Al llarg de la recerca s’ha detectat la creació de la figura instrumental i fictícia d’Entitats Públiques Empresarials Locals sense activitat específica, creant un entramat fraudulent pel qual es desvien fons públics municipals d’Ajuntaments a la citada entitat pública i d’aquesta a la societat mercantil privada. Gran part de fons il·lícitament obtinguts eren desviats a Andorra a través de complexes operatives mercantils.

La recerca desvetlla que l’empresa EFIAL és adquirida per la mercantil CGI, creant un entramat similar a la primera que va fer que s’estengués fos de Catalunya.

L’execució de l’operació es desenvolupa mitjançant un ampli desplegament en el qual participen 342 guàrdies civils de les Comandàncies de Tarragona, Barcelona, Lleida, Girona, Madrid, Guadalajara, Huelva, Granada, Castelló i Illes Balears.

Les actuacions d’avui es troben baix secret de sumari i estan tutelades pel Jutjat d’Instrucció número u del Vendrell (Tarragona).

Requeriment a la Seu d’Urgell

Aquest matí l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha rebut un requeriment de documentació per part del Jutjat del Vendrell en relació amb la contractació de serveis a l’empresa Efial.

Aquest és un procediment administratiu ordinari i amb el qual l’Ajuntament té total voluntat de col·laboració. 

L’Ajuntament de la Seu ja va fer públic al seu dia un informe de la Secretaria i la Intervenció municipals on es constatava:

1.Que tots els contractes subscrits amb Efial s’havien tramitat correctament.

2.Que totes les tasques encomanades eren necessàries.

3.Que totes les tasques que s’havien encomanat havien estat realitzades. 

En conseqüència, l’Ajuntament de la Seu manifesta la seva tranquil·litat sobre aquesta qüestió, reitera la seva voluntat de transparència i col·laboració amb la justícia, i lamenta que fets com aquests puguin tacar la reputació de la institució.  

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.